Andreas Schönström och Sara Anheden: Det är Moderaterna själva som är ”fräna och ohederliga”

Moderaterna Carina Zachau och Christer Akej visar i sin artikel (YA 10 mars ”Dyrare för resenärer om Socialdemokrater styr”) att de är likgiltiga inför resenärernas kritik. Istället försvarar de den stora prishöjningen i kollektivtrafiken och kallar 14 000 personers engagemang i frågan för ”fränt” och ”ohederligt”.
Skåne • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malmö central och pågatåget mot Ystad och Simrishamn
Malmö central och pågatåget mot Ystad och SimrishamnFoto: Peter Hellemarck

Bakgrunden är den höjning av biljettpriserna i Skånetrafiken på omkring tio procent som Moderaterna i Region Skåne drivit igenom.

Istället för att ta ansvar för prishöjningen angriper de oss för att vi protesterar, och påstår att det skulle blivit ännu dyrare om vi Socialdemokrater fått bestämma, eftersom vi föreslagit en skattehöjning.

Dels är det inte sant att kostnaderna skulle ha blivit större. Vi vill att skatten ska ligga på ungefär samma nivå som andra regioner. Idag ligger Region Skåne långt under genomsnittet.

Dessutom var en av Tidöpartiernas första åtgärder i regeringsställning att sänka statsbidragen till Region Skåne. Sänkta statsbidrag och en lägre skatt än övriga landet är en del av förklaringen till den skrala ekonomin i Region Skåne.

Vår skattehöjning skulle för de flesta ha betytt en skattehöjning på mellan 55 och 84 kronor. Höjningen som Moderaterna drev igenom i kollektivtrafiken är exempelvis för Skånekortet 110 kronor.

Men dessutom är det så att merparten av vår föreslagna skattehöjning skulle ha gått till den sjukvård där Moderaterna nu har gigantiska sparkrav, samtidigt som vårdköerna är längre än någonsin.

Med Moderaternas politik får vi samtidigt höjda biljettpriser i kollektivtrafiken och besparingar i sjukvården. Det är något Moderaterna inte kan skylla på oss.

Socialdemokraternas politik skulle alltså medgett både billigare kollektivtrafik och bättre sjukvård - medan Moderaternas politik skjuter kostnader på resenärerna och leder till sparkrav i sjukvården.

Slutligen går det att ifrågasätta varför Moderaterna gång på gång gör frågan om skattehöjning till en moralisk fråga. De menar att det är okänsligt mot löntagarna att höja skatten. Men när de själva höjer priserna i kollektivtrafiken med mycket mer, så sägs det vara nödvändigt.

Nu är det tydligt att Moderaterna tycker att högre priser i kollektivtrafiken är bra men om de hade velat undvika denna kraftiga prishöjning hade de kunnat äska mer anslag av regionfullmäktige från de icke-använda pengarna från förra årets överskott.

Men de höjer hellre priserna för vanligt folk och skyller ifrån sig. Det, om något, är både fränt och ohederligt.

Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Sara Anheden (S), andre vice ordförande kommunstyrelsen Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.