Andreas Schönström: SD vare sig företräder eller förstår villkoren för vanligt folk

Genom att försvara högerstyrets hutlösa prishöjning i Skånetrafiken visar sverigedemokraten Patrik Ohlsson att hans parti inte företräder eller förstår villkoren för vanligt folk.
Skåne • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pågatåg som har blivit rekorddyrt att åka med.
Pågatåg som har blivit rekorddyrt att åka med.Foto: Johan Nilsson/TT

Inför valet i höstas ville Sverigedemokraterna i Region Skåne göra kollektivtrafiken prisvärd för alla resenärer. Ändå beslutade de tidigare i år, tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, att biljettpriserna på tåg och bussar i Skåne skulle höjas med omkring 10 procent. Patrik Ohlsson borde fråga de skånska resenärerna om de tycker prishöjningen gör kollektivtrafiken mer eller mindre prisvärd.

Det här med att hedra sina vallöften har visat sig vara svårt för Sverigedemokraterna och övriga högerpartier. Inte bara på regional nivå utan också på nationell nivå där de varken lyckats leverera lägre bränslepriser eller ett fungerande högkostnadsskydd mot de höga elpriserna. När vallöfte efter vallöfte sviks eller förändras till oigenkännlighet, i ett läge där hushållen kämpar med att få sin ekonomi att gå runt, måste regionen kunna erbjuda de skånska resenärerna en kollektivtrafik till rimliga priser.

När beslutet om prishöjning togs hänvisade man till ett fullmäktigebeslut från 2017, då det fastslogs att biljettpriserna skulle följa konsumentprisindex. Det beslutet tillkom på initiativ av högerpartierna, däribland Sverigedemokraterna. Vi Socialdemokrater ville att biljettpriserna skulle skrivas upp med 2 procent varje år, men det fanns ingen majoritet för det och samtidigt var det ingen stor fråga eftersom konsumentpriserna ökade långsamt.

Nu är det, som alla vet, helt annorlunda. Priserna rusar på i stort sett alla varor. Förra året steg konsumentpriserna med över 10 procent. Att i ett sådant läge spä på inflationen ännu mer och göra läget ännu värre för alla de skåningar som pendlar och måste åka kollektivt, anser vi socialdemokrater är helt orimligt. Men högerpartierna håller fast vid sin linje, och även om Patrik Ohlsson må ha varit med om att besluta om detta, tycker han förstås ändå att det är Socialdemokraternas fel. Det är både magstarkt och absurt.

Slutligen är det inte riksdagen som sköter frågorna om inflation, det är Riksbanken och den styrs inte politiskt. Men även de som köper Ohlsson resonemang, måste i slutändan fråga sig: varför vill Sverigedemokraterna, om allt elände är Socialdemokraternas fel, göra livet ännu svårare för skåningarna?

Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.