Insändare

Andreas Thornblad (biomedicinsk analytiker): (O)trevligt att träffas men snälla glöm oss inte efter det här!

Skåne ,

 

Biomedicinsk analytiker, som analyserar prover i coronatider.
Foto: Mattias Mattisson
Biomedicinsk analytiker, som analyserar prover i coronatider.

Miljontals över världen smittas i en av vår tids största epedemier. I Italien sjunger folk lov till sina hjältar på balkongen.

På nätet cirkulerar upprop för sjuksköterskor och läkare som gör sitt yttersta för att rädda världen ur knipan.

I skrivande stund uppmanar en svensk facebookgrupp med fler än 125 000 medlemmar folk att applådera vårdpersonal från sin balkong klockan åtta varje kväll.

Men hur många vet vilka det är som analyserar alla coronaprover? Läkare? Nej. Sjuksköterskor? Nej.

Låt mig presentera biomedicinska analytiker som är bland Sveriges absolut sämst betalda akademiker och där författaren inte ens kommit upp i 30 000 kronor efter 13 år i yrket och med en kvarts miljon i studielån.

När vi inte analyserar era virusprover klassificerar vi blodceller för att avgöra om ett barn håller på att utveckla en leukemi eller inte.

Eller tittar på EKG under arbetsprov för att se om det finns förträngningar i hjärtats kranskärl.

Eller ser till att patienter får rätt blod under operationen.

Eller undersöker könsceller för att se om ni verkligen kan få barn och hur man i så fall kan hjälpa.

Vi arbetar dag och natt, dygnet runt, året runt och på julaftons natt för att få fram kvalitativa och snabba svar för att ge människor bra, dåliga och inte sällan livsviktiga laboratoriesvar.

Detta högkvalificerade, ansvarskrävande och livsviktiga arbete gör vi för lägre OB än om du jobbar i en livsmedelsbutik.

På många lab i Skåne arbetas det dessutom utan full arbetsstyrka eftersom det inte går få fram biomedicinska analytiker på grund av den uppskattning man ger från arbetsgivarsidan. Genomsnittsakademikern tjänar nästan 10 000 kronor mer (Saco) och våra underbetalda kollegor sjuksköterskorna har en snittlön på 4 500 kronor mer. (Allastudier.se)

Vi är en av få yrkeskategorier som inte får vara hemma nu utan som är absolut grundläggande för att samhället ska fungera.

Jag måste har närkontakt med misstänkt smitta i mitt arbete och det är jag som öppnar din burk med högsmittande slem från näshålan för att ta reda på om du fått Corona eller inte.

Så det är dags att politiker (och allmänheten) vaknar upp och ser yrkesgruppen biomedicinska analytiker.

Det känns väldigt svårt att förstå att vi verkligen är så viktiga i kristider när vi värderas så här till vardags.

Så snälla, tack för alla applåder men glöm oss inte och vad vi gjort för er efter det här.

Andreas Thornblad

Biomedicinsk analytiker

Laboratoriemedicin Bas

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.