Anhörig: Rörig process kring Blentarpsgården
Trots röran blev glädjen såklart stor för de boende, då detta gjorde att de fick fira storhelgerna på hemmaplan ända in i det nya decenniet.
Respiten skapade dock även frågetecken. Varför ändrades flytten av de boende så hastigt efter alla turer om nedläggning? Kommunen hade ju slutligen meddelat att de noga skulle planera för en god flytt av de äldre. Det sistnämnda något de flesta av oss berörda tyckte rimmade illa med en nedläggning som skulle verkställas innan jul, med flytt i advent och vid högtider som kan vara extra känsliga perioder för äldre och sjuka. Men vi förstod att vi inte hade någon makt i frågan.
Nu blev allt ännu rörigare eftersom kommunens besked om inbromsning sammanföll med att de flesta redan hunnit informera sina anhöriga om flytten för att förbereda, vilket såklart åter gjorde många av de äldre oroliga och förvirrade. Varför detta tvära kast? Alla boende hade ju fått ett informationsblad från kommunen i samband med ärendet om Blentarpsgårdens nedläggning som inleddes med följande mening: ”Onsdag den 25 september 2019 fattade kommunfullmäktige beslut om nedläggning av Blentarpsgården. Detta beslut går inte att överklaga.”
Så hur var detta möjligt? Hade kommunen ljugit, eftersom någon tydligen hade överklagat? När jag kontaktade Eva Gustafsson för en förklaring fick jag reda på att överklagandet inte gällt själva nedläggningen, utan HUR det skett. Oavsett så valde nu kommunen att reagera på överklagandet, vilket å ena sidan delvis ledde till någon form av julefrid, men som sagt åter skapade stor oro för de boende, personalen och anhöriga.
Jag undrar nu i mitt stilla sinne om karusellen någonsin kommer att få ett värdigt slut, speciellt efter att jag nyligen har läst i tidningen att Eva Gustafsson beskriver ett nytt möjligt scenario där de boende kan komma att flyttas i mitten av januari även om det INTE hunnit komma ett beslut i ärendet från förvaltningsrätten. Är detta möjligt eller ens lagligt? Och om beslutet från förvaltningsrätten nu helt plötsligt inte betyder något för flytten hur kom det sig då att kommunens välplanerade flytt i december sköts fram överhuvudtaget.
Ju längre tiden går ju rörigare verkar allt bli och jag är nu om möjligt än mer bekymrad och börjar undrar om det överhuvudtaget finns ett beslutsunderlag eller en riskanalys baserat på sunt förnuft och vetenskaplig grund av just Blentarpsgårdens nedläggning. Det känns inte så. Kanske vore det intressant om någon begär ut den för att ta del av informationen? Vi får i så fall hoppas att det står att läsa i den om att antalet invånare med hög ålder i Blentarp har sjunkit drastiskt. Vidare får vi alldeles säkert ta del av forskning om risker vid flytt av dementa och svårt sjuka människor samt kommunens tankar kopplat till detta. Kanske kommer analysen bland annat visa på att utflytten av äldre plötsligt blivit väldigt hög i Blentarp, vilket skapat en genomsnittsålder på 35 år och därmed har det uppstått ett sjunkande behov av äldreboende just i Blentarp?
Och mitt i all byråkrati pågår trots allt livet. Detta fick jag ta del av genom en historia från en anhörig nere på Blentarpsgården. Hon berättade om ett äldre par från Blentarp som önskat boende just här, men som pga. nedläggningen blev splittrade, eftersom det inte fanns boende att uppbringa. Idag bor de dock återförenade igen om än i Lövestad. Kan det därmed vara så att det redan nu är ont om boende i kommunen? Att man ens ska behöva splittra på äldre par som bott tillsammans i hela sitt liv gör mig förtvivlad.
Vad händer och hur går det med den nya enheten ”Tillväxt och kommunikation” som startades i år? Kan inte de visa vägen? Eller saknas det helt handlingskraft och civilkurage i denna kommun? Men så höj då skatten så vi åtminstone kan ha lite grundläggande etik. Och vem vet kanske detta även skapar lite framförhållning och en smula sunt förnuft på köpet. Jag tycker mig ha läst att det är 20 öre som krävs för att behålla Blentarpsgården. Snälla, unna då våra äldre i Blentarp detta!! Oavsett så verkar det ju som sagt inte vimla av äldreboende i kommunen direkt.
Vad jag förstod är nu Lövestads äldreboende redan fullt… Om så är fallet kanske scenariot blir att vi får öppna Blentarpsgården igen så Lövestadsborna kan flytta hit ut till oss? Oavsett om det kommer finnas behov av att återöppna Blentarpsgården eller inte så löper hyreskontraktet på fram till 2023, dvs hyran ska betalas. Detta är det verkliga scenariot i en kommun där framförhållning verkar vara ett okänt begrepp, men det speglar kanske bara landet i övrigt. Här gäller det att ha anhöriga när man blir gammal samt vara tillräckligt frisk för att kunna vara sjuk… Kanske blir det billigare att återinföra ättestupan? Det passar kanske bättre in i det samhälle som bara verkar gå ut på att spara pengar på äldre, barn och svaga – Alla de som har svårast att göra sin röst hörd.
Avslutningsvis vill jag gärna dessutom avsluta med att passa på att informera om att den riktiga siffran på boende i nuläget är åtta permanent boende samt tre korttidsboende. Detta vill jag göra, eftersom jag sett en felaktig siffra i tidningen för inte så länge sedan. Det kan ju vara viktigt att det blir rätt när flytten väl blir av för att det ju är människor som ska flyttas och inte möbler.
God fortsättning från Blentarpsgården 2020!
Gunilla Pook, anhörig