Annons
Insändare

Ann-Christine Sein: Simrishamns kommun måste ha en stadsarkitekt

I YA den 16 september står det att ”Stadsarkitekt Anna Eliasson har sagt upp sig. Hon väljer nu att lämna sin tjänst på grund av att hon anser att intresset och engagemanget för arkitektur och gestaltning är svagt från kommunledningen, Simrishamnsbostäder, en del tjänstemän och politiker.
Simrishamn • Publicerad 18 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stadsarkitekt Anna Eliasson.
Stadsarkitekt Anna Eliasson.Foto: Lennart Larsson

2022 gjordes tjänsten som stadsarkitekt om till en ren stabsfunktion. Det vill säga att den operativa delen som enhetschef för plan- och exploateringsenheten försvann.”

Nu byggs väl höga flervåningshus på Skansenområdet. Hur kan man tillåta att en Paddelhall byggs så nära bostadshus? Vem vill ha utsikt mot en större byggnad i stället för utsikt över havet?

Annons

På Joneberg har uppförts radhus vid Adjunktgatan och Backgatan väl nära befintliga radhus.

I Skillinge accepterar politiker att en äldre fastighet rivs i stället för att bevaras.

I Sundsvall har jag upplevt hur stadens stadsarkitekt ”utmanövrerades” så att politiker fick en möjlighet att inte tillsätta tjänsten som stadsarkitekt. Utan stadsarkitekt kom ”fantastiska” och orealistiska förslag på hur man skulle kunna förnya och förstöra en gammal fin stadskärna.

I Sundsvalls centrum finns nu nästan inga affärer kvar utan bara restauranger och frisörer. Det finns inte en enda skoaffär i stan. Det är så sorgligt att se hur ett centrum kan utarmas så fort när nya handelsområden utanför stadskärnan byggs ut.

Ett förslag finns nu att bygga ut handelsområdet vid Coop i Simrishamn. Det är illavarslande! Flera bra artiklar har tidigare publicerats i Ystads Allehanda. Flyttar några företag ut kommer inom en nära framtid fler att lämna centrum. Det är jätteviktigt att kommunen nu gör en ordentlig konsekvensbeskrivning och analys.

Simrishamn är en gammal och omtyckt turiststad. Turistnäringen är viktig för vår stad. Köpcentra i stadens utkanter liksom höghus kommer aldrig att locka turister. Besökare vill njuta av det småskaliga och en levande och ”mysig” miljö.

Utbyggnaden vid Coop kan på sikt bli ödesdiger för vår kära stad. Simrishamn är en del av begreppet/varumärket Österlen och försvinner någon del drabbas hela Österlen.

Som Simrishamnsbo önskar jag att kommunen gör en förändring i sin organisationsplan för stads- och planeringsnämnden så att en kommande stadsarkitekt med sin kompetens ges reella möjligheter att verka och påverka utbyggnaden av vår stad. Det skulle vara till stor nytta för framtiden och till glädje för oss alla.

Ann-Christine Sein, Aukt. Socionom, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons