GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anna-Lena Hogerud: Flytten från Simrishamn beror på högerpartiernas privatiseringsiver

I en insändare (YA 13 januari) frågar pensionärsorganisationerna SPF och PRO hur Simrishamn kunde förlora specialistvården inom gynekologi, ortopedi och öron-näsa-hals.
Skåne • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kollage: Specialistvård flyttar från Simrishamn till Skurup. Capio Geriatrik som tog över driften av Simrishamns sjukhus förra året förlorade upphandlingen om ortopedi, gynekologi och öron-näsa-hals. I februari nästa tas verksamheten över av företaget Vimera som öppnar i Skurup.
Kollage: Specialistvård flyttar från Simrishamn till Skurup. Capio Geriatrik som tog över driften av Simrishamns sjukhus förra året förlorade upphandlingen om ortopedi, gynekologi och öron-näsa-hals. I februari nästa tas verksamheten över av företaget Vimera som öppnar i Skurup.

Den första februari flyttar nämligen den verksamheten till Skurup. Trots att de flesta är överens om att gynekologi, ortopedi och öron-näsa-hals-vård behövs i Simrishamn.

Vi var också överens över blockgränserna om att mottagningarna skulle finnas kvar när vi fattade beslut om vilken verksamhet som behövde finnas i upphandlingen av sjukhuset i februari 2019.

Men upphandlingen fick avbrytas eftersom inga privata aktörer la några anbud.

När ett nytt försök gjordes i mars 2020 valde högerpartierna att ta bort de tre specialistmottagningarna från kravspecifikationen. Motiveringen vi fick var att de trodde att det skulle bli mer attraktivt för privata aktörer att driva sjukhuset utan dem.

Vi socialdemokrater krävde förstås att mottagningarna skulle finnas kvar. Vi ansåg, och anser fortfarande, att sjukhusets vårdutbud ska anpassas efter Simrishamnsbornas behov. Inte efter vårdbolagens önskemål.

Om ingen privat aktör vill driva sjukhuset på de villkoren, då kan regionen driva det själv. Precis som man driver de övriga nio sjukhusen i Skåne.

För högerpartierna verkade det viktigaste istället vara att sjukhuset skulle drivas privat. Även om det innebar att man inte skulle kunna få det innehåll på sjukhuset man faktiskt tyckte behövdes.

Specialistmottagningarna försvinner med andra ord eftersom högerpartierna som styrde, och fortfarande styr Region Skåne, tyckte att det var viktigare att driva sjukhuset privat än att ha ett vårdutbud som motsvarar Simrishamnsbornas behov.

Men eftersom gynekologi, ortopedi och öron-näsa-hals-vård inte längre räknades som en del av sjukhusets verksamhet gick det enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) inte att ställa krav på att mottagningarna skulle finnas kvar på sjukhuset. Då hamnade de istället i Skurup.

Högerpartierna kunde ha förhindrat det genom att stödja Socialdemokraternas förslag om att driva sjukhuset själva istället för att lägga ut det på upphandling. De valde att privatisera till varje pris. Och nu får Simrishamnsborna betala, genom en alltmer utarmad sjukvård på Österlen.

Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.