GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anne Olofsdotter (M): Fler boendeplatser och lägre låneskuld om vi fått bestämma

Ystads nya äldreboende Mispeln – ett grönt paradis i Trädgårdsstaden som hade kunnat ge så många fler en boendeplats – det var det vi ville i Treklövern. Och då hade inte Ystads medborgare behövt bli belastade med ännu högre låneskulder.
Ystad • Publicerad 21 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Treklövern har som mål att så många äldre som möjligt ska få en bostad och i en gemytlig och grön miljö. Treklövern har, i motsats till Socialdemokraterna, tagit tag i den långsiktiga planeringen för att lyckas med att utöka bostadsplatserna i takt med att antalet behövande ökar.

Vårt ansvar bygger på att våra gemensamma medel ska räcka till redan nu -men också för det ökade antalet i framtidens äldreomsorg.

På kommunstyrelsen 26 maj beslutade tyvärr en majoritet om att kommunen ska bygga och äga det nya äldreboendet. Detta innebär att kommunen måste skuldsätta sig med nya och stora lån.

Dessutom kan det endast rymmas 56 lägenheter på denna tomt. Detta medför också att det måste bli inte mindre än 14 lägenheter per avdelning.

Treklöverns beslutsförslag var att låta Sehlhall trygghetsboende bygga och äga byggnaden, men med driften kvar i kommunens regi.

Istället för oppositionens förslag på 56 lägenheter skulle vi då kunna få 72 lägenheter, som Ystad så väl hade behövt för att kapa kön. Dessutom skulle det innebära att Sehlhall parallellt hade byggt trygghetslägenheter på tomten bredvid.

Förutom vård- och omsorgsboendet hade vi alltså fått, minst 40 lägenheter i trygghetsboende vilket är välkommet för de som önskar ett tryggare boende kanske med närhet till en partner som bor i vård- och omsorgsboendet.

Med vårt förslag skulle åtta av de 72 nya lägenheterna göras till parlägenheter (4 000 kronor i lägre hyra), det vill säga vi hade därmed fått 80 nya platser med enbart nio lägenheter per avdelning och 40 nya trygghetslägenheter.

Och detta utan att behöva ta ytterligare lån på minst 200 miljoner.

Jag beklagar att det gröna paradiset enbart kommer att kunna erbjudas 56 lägenheter – i stället för Treklöverns förslag på totalt 112 lägenheter.

Anne Olofsdotter (M), ordförande socialnämnden Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.