GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anne Olofsdotter (M) och Per-Olof Lind (L): Nytt äldreboende planeras i Trädgårdsstaden

Svar på Ystads demensförenings insändare i 20 maj ”Vi känner oro inför framtiden – platsbrist hotar”.
Ystad • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sehlhall fastigheter föreslår att trygghetsboendet och det särskilda boendet som planeras i Trädgårdsstaden byggs ihop efter samma idé som Väderleken i Västra sjöstaden
Sehlhall fastigheter föreslår att trygghetsboendet och det särskilda boendet som planeras i Trädgårdsstaden byggs ihop efter samma idé som Väderleken i Västra sjöstaden
Foto: Sehlhall fastigheter

Vi tar er oro på allvar. Det gäller att vi rustar oss för behoven hos en ökad mängd äldre med olika behov för att kunna erbjuda de bästa möjliga förutsättningarna i Ystads kommun.

Ett hälsosamt åldrande med trygg vård och omsorg är Treklöverns fokus. Därför har vi långsiktiga planer som ser till de behov som väntar med gruppen över 80 år som ökar de kommande åren.

Vi vill se till att resurserna finns och räcker till för att trygga verksamheterna inom vård och omsorg och då särskilt framtidens äldreomsorg. De innefattar bostäder för äldre, arbetsmiljön, personalens kompetensutveckling, med mera.

De extra statsbidragen används till att säkerställa god vård och omsorg av äldre ”efter lokala behov i syfte att möjliggöra förbättringar och utveckla verksamheten”. Bidragen för att motverka ensamhet och för nära vård används för digital och individuell bekvämlighet och välmående.

Bidraget för teknik och kvalitet gör att flera personers behov av utveckling och upplevelser blir möjliga. Den digitala utvecklingen förstärks genom flera hjälpmedel, satsing för frisknärvaro hos medarbetarna, förebyggande av folkhälsan hos äldre och kvalitetsförbättring i att tidigt upptäcka och förbygga trycksår, undernäring, risk för fall, munohälsa, blåsdysfunktion med mera.

Medel har också gått till flera olika utbildningar för personalen inom bland annat demens. Dessutom gör utökningen inom äldreomsorgslyftet också att vi nu kan utbilda åtta specialistundersköterskor inom demens och ha 25 utbildningsplatser för att utbilda vårdbiträden till undersköterskor för att tillsvidareanställa dessa därefter.

Behoven av fler platser för särskilt boende ökar. Vi kan inte sia i exakta värden hur behoven kommer att se ut.

Ska vi använda oss av den senast beräknade siffran som bygger på årets platsbehov för 322 personer, beräknas det 2024 vara 357 personer med platsbehov och sedan procentuell ökning vidare fram till 2030 då 424 personer behöver boende.

Vi har med de planerade platserna på Ljuskällan och i Trädgårdsstaden beredskap till att utöka till 399 platser jämfört med de 300 vi har idag.

När det gäller planerna för nytt boende för äldre i Trädgårdsstaden så är vi nu nära ett beslut. På kommunstyrelsen den 26 maj är ska det tas ett beslut om vägval mellan att bygga i kommunal regi eller ett privatalternativ.

De alternativ som kommunstyrelsen har att ta ställning till är:

Alternativ Ystads kommun: Har tilldelning på tomten i väster som är mindre och har kommit fram till förslaget att bygga 56 lägenheter med 14 per avdelning. I detta fall bygger Sehlhall Trygghetsboende på den andra tomten.

Alternativ Sehlhall: I detta alternativ bygger Sehlhall trygghetsboende på den mindre tomten innanför och vård- och omsorgsboende på den större tomten utmed Dammhejdegatan. Det innebär att det går att bygga större och därför får man plats med 72 lägenheter med nio per avdelning.

Förutom vård- och omsorgsboendet får vi alltså, oavsett alternativ, minst 40 lägenheter i Trygghetsboende vilket är mycket positivt och välkommet för de som önskar ett tryggare boende kanske med närhet till en partner som bor i vård- och omsorgsboendet.

Treklövern har tagit ställning för Sehlhalls alternativ. Det blir fler lägenheter som vi kan erbjuda de som har behov av vård- och omsorgsboende och en bättre framförhållning som förhoppningsvis ska kapa kön. Det blir också en bättre och trevligare lösning totalt sett blan annat eftersom det på ett naturligt sätt kopplas till trygghetsboendet. Kostnaden per lägenhet är i stort sett lika i de två olika alternativen.

Om vi tar ett beslut nu i maj så kan boendet stå färdigt i mitten av 2024. Vi i Treklövern hoppas att det blir just så.

Anne Olofsdotter (M), ordförande socialnämnden

Per-Olof Lind (L), ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer