GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anne Westerlund: Absurt att inte använda befintliga vägar

Flera insändare har beskrivet det absurda i att Trafikverket vill anlägga en dyr cykelväg längst Kustvägen Hammar – Skillinge, istället för att använda befintliga vägar i större utsträckning.
Österlen • Publicerad 14 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om man drar cykelleden längs befintliga småvägar passerar man bland annat byn Peppinge, strax norr om Kåseberga.
Om man drar cykelleden längs befintliga småvägar passerar man bland annat byn Peppinge, strax norr om Kåseberga.Foto: Sprisse Nilsson

Trafikverket bortförklaringar för att få en bra och billig samt superhärlig cykel/gångväg verkar vara bortom allt förnuft.

Trafikverket skyller på länsstyrelsen och ett avtal de själv dikterat. Men länsstyrelsens säger att befintliga vägar i naturreservat kan användas om de inte ska belysas, breddas eller asfalteras, det vill säga som en sån där sommarcykelväg som står i Trafikverkets egen rapport ” Sommarcykelvägar”.

Trafikverket självt skrev medfinansieringsavtalet där de olika och bättre alternativen fanns med och även budgeterades. Men i avtalet skrev Trafikverket sig själv som väghållare och då gäller inga andra alternativ än utmed statlig väg.

Där kan Trafikverket med tvång inlösa mark det vill säga vägrätten och slipper förhandla eller komma överens med andra partner. Det är därför vägen blir så dyr och dåligt placerad, något som Region Skåne och kommunerna borde genomskådat för länge, länge sedan.

Jag kan tycka att det är dags att stryka prestigen, gömma sig bakom inkompetenta beslut och dåliga avtal och istället aktivt ta tag i de bra möjligheter som finns på vackra Österlen.

Så hur blir det nu när kommunerna ska fatta sina beslut? Vad ska turisterna ska erbjudas, asfalt och buller eller en varierad naturskön cykelsträckning? Vilket alternativ tror ni kommuninnevånarna vill ska realiseras?

Anne Westerlund, Löderup

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.