GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annika Weitner och Göran Brante (V): Lars Toftemar är välkommen att rösta på vår budget

I YA 16 november läser vi att den oberoende ledamoten Lars Toftemar tänker rösta på treklöverns budget då han anser oppositionens vara alltför blek, samtidigt som han tycker att treklövern ska ta ansvar för sin politik.
Ystad • Publicerad 18 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Knutssalen på Gamla Rådhuset . Här ger budgetfullmäktige rum på torsdag.
Knutssalen på Gamla Rådhuset . Här ger budgetfullmäktige rum på torsdag.Foto: Thorsten Persson

Treklöverns budget, som får stöd av Sverigedemokraterna som han tidigare sagt sig ta avstånd ifrån, innebär att äldreboendet i Trädgårdsstaden kommer byggas och ägas av privata fastighetsbolaget Selhall där moderaten och tidigare finansministern Anders Borg är styrelseordförande.

Vi i Vänsterpartiet resonerar på ett helt annat sätt. Vi är nämligen aktiva i politiken för att vi vill förändra Ystad till det bättre för så många av kommunens invånare och anställda som möjligt, inte för att delta i något konspiratoriskt spel som leder oss bort från vår ideologi och det mandat våra väljare givit oss.

Vi har därför lagt en egen budget som bland annat innehåller en offensiv satsning på välfärden med bland annat arbetstidsförkortning för hemtjänstpersonal och mer pengar till för- och grundskola. Lars Toftemar är välkommen att rösta på denna om han menar allvar med att han vill göra rejäla satsningar på vård- och omsorgspersonalen samt skolan.

Vi gör oss dock inga illusioner utan antar att vår budget förlorar oberoende av vem vi ställs emot i första röstomgången. Sedan har vi i princip tre alternativ. Vi kan rösta på styret, oppositionen eller lägga ner vår röst.

I detta läge kommer vi att rösta på oppositionens budget. Detta trots att vi inte heller är särskilt imponerade över deras budget och trots att vi riskerar att återigen få epitetet ”dörrmatta åt S” av Petter Birgersson. Vi anser oss nämligen ha goda ideologiska skäl för detta.

Det första är att vi vill att äldreboendet i Trädgårdsstaden ska byggas och ägas av kommunen och inte ett riskkapitalbolag. Det är allmänt känt att det över tid alltid är mycket dyrare att hyra än äga specialanpassade lokaler som skolor och äldreboenden. Det andra är att vi inte vet vilka löften Sverigedemokraterna fått av styret för att rösta på deras budget och vi vill inte under några omständigheter ge indirekt stöd åt deras politik.

Att treklövern skulle gå med på att lyfta ut punkten om Selhalls byggande av äldreboendet i Trädgårdsstaden låter för oss inte särskilt sannolikt. Detta med tanke på att de till och med trotsat lagen om offentlig upphandling för att få till stånd ett avtal med detta företag.

Om Toftemar då väljer att lägga ned sin röst för att Socialdemokraterna varit ”dumma” mot honom vid ett tidigare tillfälle, så är det hans ansvar att äldreboendet blir byggt av marknadskapitalister samt vilka eventuella framgångar SD får.

Annika Weitner och Göran Brante, Vänsterpartiet Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.