GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arne Grip: Arbetsgivaren har alltid rätt

Syndikalisterna har sparkat Kajsa Ekis Ekman. Hon blåser till strid, skäller på facket och lutar sig mot las. Syndikalisterna verkar ha koll på rättsläget.
Politik • Publicerad 15 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare.
Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Las-kravet på grunder och skriftligt avsked försvann i deember 2018. Arbetsgivarens rätt att fritt anställa och avskeda finns inskriven i en dom. Det räcker med ett Hej då!

En anställd i ett Östgötaföretag arbetade övertid – 500 timmar under tio månader. Vid personalmöte blev han utskälld. Fick lämna från sig nycklar och mobil.

När han krävde ersättning, i ledig tid eller pengar, svarade företaget med krav på att han skulle säga upp sig.

Han fick nytt jobb, skrev en uppsägning och påminde om övertiden. Företaget svarade inte. Via kfm gick han till tingsrätten. Företaget tog in en fin advokatbyrå, som svarade tingsrätten.

Nu var det ombytta roller. Det var företaget som avslutat anställningen. Med ett ”muntligt avsked” innan han sagt upp sig själv.

LAS säger att avsked ska meddelas skriftligt. För att säkra sin övertid anmälde myran sina dryga 500 timmar övertid till Arbetsmiljöverket som brott mot Arbetstidslagen. Och stämde till tingsrätten.

Tingsrätten avvisade krav på ersättning för lön och övertid och godkände ”muntligt avsked”. AD tog inte upp överklagandet. Högsta Domstolen fastställde domen i Linköpings tingsrätt i mål nr T 780-18.

Vi har nu en prejudicerande dom, som går mot LAS-kravet på att avsked ska vara skriftlig och motiverad. Jag informerade LAS-utredningen om att Linköpings tingsrätt löst deras uppdrag att granska LAS 22, turordning vid uppsägning. Utredningens svar var att ta bort krav på saklig grund.

TR-domen har med HD:s avgörande vunnit laga kraft. Det räcker med ett enkelt: - Hej då! Eftersom det inte krävs några papper längre kan man inte överklaga. Där försvann möjligheten att tvista. Facken kan lägga ner sin verksamhet och AD kan stänga.

Arne Grip Sandhammaren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.