Annons
Insändare

Arne Grip: Hur mycket får man göra bort sig?

Med sin resa till Kanarieöarna bryter generaldirektören på MSB, Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap, Dan Eliasson, mot de råd som hans egen myndighet utfärdar.
Corona • Publicerad 5 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under en pressbriefing efter mötet i krishanteringsrådet om den pågående coronapandemin samt hur beredskapen ser ut inför sommaren.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under en pressbriefing efter mötet i krishanteringsrådet om den pågående coronapandemin samt hur beredskapen ser ut inför sommaren.Foto: Fredrik Persson/TT

Hans Wallmark, riksdagsledamot (M) var också där. Hans har gjort offentlig avbön. Stefan Löfvén och Morgan Johansson har shoppat loss.

Röster höjs med krav på att Dan Eliassons avgång. Men det är inte så lätt. Han har som generaldirektör ett särskilt anställningsskydd.

Annons

Två landshövdingar i Kalmar län gjorde bort sig, fick lämna uppdraget som statens förlängda arm i länet och flyttade till regeringskansliet.

Regeringen har i närtid tagit bort tre generaldirektörer. Maria Ågren fick regeringsbeslut om avsked, vann i Arbetsdomstolen och fick behålla sin anställning. Ann-Marie Begler blev utredare på regeringskansliet. Dan Eliasson fick nytt generaldirektörsjobb på MSB.

Begler har sagt upp sig. Regeringen avskedade Maria Ågren – för att hon gjort avsteg från lagen. Som polischef gjorde Dan Eliasson samma avsteg. Hans brott prövades inte. Regeringen gav honom ett nytt toppjobb. En onödig semester på Kanarieöarna kan bli hans fall.

Vi har ett Konstitutionsutskott i riksdagen i stället för en författningsdomstol. KU har granskat regeringens sätt att hantera Maria Ågren och Transportstyrelsen. Domstolar ska pröva den som bryter mot lagen mot straffrätten.

Maria Ågren och Dan Eliasson har gjort avsteg från lagen. Åklagare avgjorde Maria Ågrens ärende utan rättegång. Dan Eliassons avsteg från lagen har inte prövats. Regeringen beviljade fortsatt anställning på nytt generalsdirektörsjobb.

Tre generaldirektörer har särbehandlats sinsemellan. Regeringen bröt mot grundlagens påbud om likabehandling, opartiskhet och saklighet. Ann-Marie Begler skötte sitt jobb. Maria Ågren fick dagsböter, för samma fel som polischefen Dan Eliasson var ansvarig för. Dan fick en ny chans som ansvarig chef för MSB. Nu har han gjort bort sig igen.

För att regeringen ska kunna avskeda Dan Eliasson krävs brott med straffvärdet två års fängelse. En flytt till regeringskansliets elefantkyrkogård utan arbetsuppgifter, ligger närmare.

Att medlemmar i regeringen varit ute bland folk innebär att de är jäviga. De bör inte medverka i beslut om att flytta på Dan Eliasson.

Arne Grip, Sandhammaren

Annons
Annons
Annons
Annons