GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arne Grip: Mer pengar till bättre arbetsvillkor på domstolarna

Fackliga företrädare vill se förhandlingar om arbetsvillkor för statlig personal i domstolar. De frågor de tar upp är löner och arbetsmiljö. Svaret är att domstolarna ska få mer pengar för att möta de nya krav som rättsläget ställer. Allt fler lagförs och döms. Fängelserna är fyllda.
Politik • Publicerad 23 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tingsrätten i Kristianstad.
Tingsrätten i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

Arbetsmiljö är inte en partsfråga. Arbetsmiljölagen är färdigförhandlad och klubbad i riksdagen. Arbetsplatsen ska vara sund och säker. Man ska inte bli sjuk av att arbeta. Kurser ger råd och vägledning för en bättre arbetsmiljö.

Arbetsmiljö mäts i negativa termer. Problem, brister, risker, skador, sjukdom, olyckor och dödsfall. Beslut om åtgärder för bättre arbetsmiljö kräver ett språk för att upptäcka och formulera problem och ansvar.

Arbete kommer av arvode = lön. Miljö av fra mi lieu = mitt i platsen. Mätpunkten är arbetsplatsen och den som får lön för att arbeta där. Arbetsgivaren är den som betalar lön. Domare, notarier och övrig personal betalas av medborgarna via skattsedeln.

Skattemedel fördelas av riksdagen i statsbudgeten. Medel ska användas rätt. För att organisera, upprätthålla och utveckla den rättsordning som riksdagen beslutat, krävs en sammanhållen rättskedja. Varje länk ska verka för rättssäkerheten.

Polismord och påskens upplopp visar att polisyrket är farligt. Det bryter mot Arbetsmiljölagen. Samma gäller för brandmän. Sjukvårdens hjältar i första linjen utsätts för hög risk. Åklagardörrar sprängs. Lärare kan bli mördade. En anställd på Sveriges kommuner och regioner, SKR likaså. Städjobbet efter allt detta ska domstolarna ta hand om.

Attraktiv arbetsgivare facken riktar sina krav sig mot Domstolsverket. Som skyller på att man får för lite pengar i statsbudgeten. Uttrycket en attraktiv arbetsgivare användes flitigt i valdebatten. Nu är det dags för verkstad.

Attraktiv är en bedömning utifrån. Ska jag söka jobb i domstolen? För att kunna bli bättre måste man bestämma utgångspunkten. För att bli attraktiv måste vi först definiera arbetsplatsen och arbetsgivaren som ett handlande rättssubjekt.

Arbetsmiljöverket reder ut begreppen i Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1. Arbetsgivare är den juridiska personen företrädd av styrelsen. Arbetstagare är alla anställda. Även chefer, till exempel vd i aktiebolag och förvaltningschef i en kommun.

Vem ska betala för en sund och säker arbetsplats? Vilken styrelse är det som ska ställas till svars för arbetstagares belastningsskador, olyckor och dödsfall vid arbete i staten? Kan det vara regeringen?

Arne Grip, Sandhammaren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.