Annons
Insändare

Arne Grip: Slöjförbudet sprider ett löjets skimmer över Skurup

Slöjförbudet i Skurup har rört upp känslorna och sprider ett löjets skimmer över den politiska ledningen.
Skurup • Publicerad 18 april 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mattias Liedholm, rektor Prästamosseskolan i Skurup.
Mattias Liedholm, rektor Prästamosseskolan i Skurup.Foto: Johan Nilsson/TT

Media rapporterar att arbetsgivaren i Skurup har stängt av en rektor som varken vill eller kan följa slöjförbudet. Han får behålla lönen. Det har en chef bestämt. Det sägs att rektor är arbetsbefriad. Det är han inte.

Avstängning finns bara i arbetsmiljölagen, vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa.

Annons

Den som arbetar på äldreboenden och i hemtjänsten ska använda slöja, i form av skyddsmask. Den som inte följer skyddsföreskrifter kan stängas av. Beslut om avstängning kan bara tas av kommunstyrelsen och rapporteras till Arbetsmiljöverket för granskning

Arbetsgivare i arbetsmiljölagen är den juridiska personen kommunen, som företräds av styrelsen med straffansvar för ordföranden. Anställda är bara anställda.

Det finns inget lagstöd för uppdelningen av anställda i två grupper, A- och B-lag. Ändå finns det chefer som kallar sig arbetsgivare med rätt att döma och straffa medarbetare med lydnadsplikt mot chefer. Även politiker får finna sig i att bli ledda.

Indelningen, Arbetsgivare och betjänter, ingår i försöken att få myndigheten att arbeta som ett företag. Anställda vill ersätta politiska beslut med chefsbeslut. Den som protesterar mot övergreppen blir utköpt på falska avtal. Jag skrev 2015 om detta i Ystads Allehanda.

I privata företag kan godtyckliga parter förhandla och teckna avtal med varandra på civilrätten. Ägare och anställda behöver arenor för att lösa problem och konflikter. Arbetsgivare i MBL är den som betalar lön till arbetstagare. Arbetsgivare i kommunen är alltså skattebetalarna.

Arenorna i kommunen heter fullmäktige, styrelser och nämnder. Partierna delar upp sig i parter, majoritet och minoritet. Förhandlingar i ärenden avslutas med beslut och protokoll. Besluten kan prövas mot lag i domstol eller av annan myndighet.

Myndigheter arbetar under lagarna och ska följa tvingande lag. En uppsägning ska beslutas av kommunstyrelsen och meddelas skriftligt. Kommunstyrelsen kan inte förhandla på privaträtten med anställda som kallar sig facket. Eftersom indelningen av anställda i två klasser, arbetsgivare och arbetstagare, saknar stöd i lag ska man sluta med matcher mellan A- och B-lag. Tjänster som förhandlingschef ska dras in.

Att dela in och behandla myndighetsanställda i olika grupper strider också mot grundlagens krav på likabehandling, opartiskhet och saklighet. Parterna finns som partier i styrelsen, majoritet och minoritet.

Indelningen i parter utanför styrelsen, arbetsgivare och arbetstagare skapar problem med det politiska ansvaret. Den som stänger av en anställd kan prövas för tjänstefel.

Vägen till bättre arbetsmiljö finns utstakad i Arbetsmiljölagen, AML Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka. Arbetstagare är ett samlingsbegrepp för alla anställda. Arbetsgivare är den politiskt valda styrelsen.

Annons

Kommunstyrelsen ska dokumentera brister, arbetsmiljörisker och konflikter. Myndighetens anställda ska beskriva och dokumentera verksamheten, så att styrelsen kan se, följa och leda den verksamhet som man under straffansvar är satt att sköta. Och glöm inte att häva den olaglig avstängning av rektorn.

Arne Grip

Rättssociolog, Sandhammaren

Annons
Annons
Annons
Annons