GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arne Grip: Varför ska man tala sanning?

Min far var domare och gav rediga svar. Varför ska man följa lagen? Då får man vara ifred. Varför ska man tala sanning? Då slipper man komma ihåg vad man sagt. Hur vet man att någon ljuger? En eller flera berättar ordagrant samma historia. Vad ska man tänka på om man inte kan säga som det är? Att du inte sitter i förhör hos polisen eller vittnar under ed i domstol.
Politik • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri, talade inte sanning om sitt ålfiske.
PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri, talade inte sanning om sitt ålfiske.Foto: Anders Wiklund/TT

Ebba Busch (KD) målar landet i mörka färger och skäller på den gamla regeringen. Hon fälldes för grovt förtal i en husaffär. Ett brott med fängelse på straffskalan. Ebba fick partiets förtroende som partiledare, toppade listorna till riksdagen och fick stöd av folket. Tre partiledare valde henne till minister.

Minister är en diminutivform av lat. minor = liten, med betydelsen; betjänt, hantlangare. Regeringen i USA heter the Administration. Finanskrisen 2008 skapades av banker med bolån och handel med derivat. Administrationen gav direktörer och forskare uppdrag att flytta förlusterna från bankerna till staten.

Elisabet Svantesson fick bidrag genom att skriva sig i en sommarstuga. SVT visade att S-ordförande i skatteutskottet gjort detsamma. Hans toalett fanns i en lagård en kilometer bort. Två SD-ledamöter åker taxi till en sommarstuga. En S-bostad ligger ute på en tysk hemsida.

S-regeringen var en minoritetsregering som administrerade en M+KD+(SD)-budget. Den nya regeringen granskas för sitt sätt att styra landet. För detta krävs oförvitliga ämbetsmän.

En statssekreterare har fiskat ål utan tillstånd. Han fastnade i rättvisans garn och missade regeln, att inte ljuga i polisförhör. Han är anställd. Eftersom fisket skett utanför tjänsten är det inte grund för uppsägning. Han är inte förtroendevald. Ropen på avgång är spel för tomma läktare.

Löftet var att pressa tillbaka organiserad brottslighet. Statsministern har anställt en tjuvfiskare. KD:s partiledare är fälld för grovt förtal.

Annie Lööf avgår efter mordhot. Centern lanserar en man som dömts för misshandel.

Portar sprängs i ett slags krig mellan gäng. Mitt förslag är att börja städjobbet i det egna Augias-stallet.

Arne Grip, Sandhammaren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.