Annons
Insändare

Barbara Wohlfarth: Väg 19 är livsfarlig i höjd med Fågeltofta

Häromdagen på väg 19 skulle jag svänga vänster i Fågeltofta mot Sankt Olof. Bil efter bil och många tunga lastbilar i det motsatta körfältet tvingade mig att stanna bilen och vänta.
Österlen • Publicerad 8 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bakom mig närmade sig en lastbil i hög fart, försökte köra om mig på utsidan, men den fick tvärbromsa för att det fanns inget utrymme.

Redan långt innan jag skulle svänga av hade jag tydligt visat att jag skulle svänga av. Det borde lastbilen bakom mig förstås ha sett och därför sänkt farten.

Från Bondrum och söderut förbvi Fågeltofta och Frörum är trafiksituationen uppenbart livsfarlig, menar insändarskribenten.
Från Bondrum och söderut förbvi Fågeltofta och Frörum är trafiksituationen uppenbart livsfarlig, menar insändarskribenten.Foto: Ulrika Wangel
Annons

Att i backspegeln se hur en stor lastbil närmar sig i hög fart, hur den försöker köra om och nästan får sladd och hur den slutligen tornar upp sig tutande i backspegeln, medan en strid ström mötande bilar kommer emot en känns mycket, mycket obehagligt.

Jag tänker på hur det måste kännas för föräldrar som kör sina barn till eller från skolan och som behöver stanna bilen mitt i den tunga trafiken.

Eller hur det känns för våra bönder som dagligen behöver köra in och ut på väg 19 med sina traktorer och släp och som hotas av lastbilar som kommer i hög fart.

Att korsa väg 19 till fots för att komma till bushållsplatsen är heller ingen enkel sak när det är trafikrusning.

Lägger man då till dåliga väderförhållanden, mörker och dålig sikt, så måste helhetsbedömningen vara att vissa delar av väg 19 utgör en uppenbar trafikfara.

Köbildning vid en olycka som inträffade för några år sedan på väg 19 i höjd med Frörum.
Köbildning vid en olycka som inträffade för några år sedan på väg 19 i höjd med Frörum.Foto: Ulrika Wangel

Min upplevelse är ingen engångsföreteelse. Det är inte heller konstigt att många upplever hur farligt det har blivit att köra på väg 19. Med tanke på den tunga trafiken som kännetecknar väg 19, det höga tempot och många farliga omkörningar, så är det inte heller förvånansvärt att det sker så många olyckor längs vägen.

Visst finns det nu en fartkamera i Fågeltofta, men den gör ju bara att trafikanterna bromsar in till 90 kilometer i timmen en kort stund för att sedan gasa på igen.

Varför inte införa en hastighetsbegränsning mellan Bondrum och Frörum så som man har gjort på andra delsträckor på väg 19? En tydlig hastighetsbegränsning till 70 kilometer i timmen skulle definitivt stärka trafiksäkerheten på en del av väg 19 som i dagsläget känns mycket osäker.

Barbara Wohlfarth, Fågeltofta

Annons
Annons
Annons
Annons