unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Beklämmande kommentar om upprustning

Med bestörtning läste vi Bengt Göran Svenssons raljanta kommentar till Jea Jonssons insändare om Nato och kapprustningen.
Jesus Alcala
Jesus Alcala
Foto: Hanna F.Ellborg
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jea Jonsson är – i likhet med många av oss – djupt oroad över den våldsamma upprustning som pågår i vår omvärld. Hon – och vi – ser med stor vånda hur Sverige dragits med i den aningslösa tilltron till att fler och grymmare och alltmer sofistikerade vapen skulle vara räddningen för en redan krigisk och farlig värld. En värld som istället lider skriande brist på ansvarsfulla samtal och arbete i fredens och samförståndets tjänst.

Sverige har inte haft någon folkomröstning om eventuellt medlemskap i NATO. Ändå har vårt land, precis som Jea Jonsson skriver, numera ett så nära och omfattande samarbete med denna militära organisation att vi i praktiken förlorat vår alliansfrihet. Bengt Göran Svensson, som säger sig till varje pris vilja värna demokratin, ser uppenbarligen inget demokratiskt problem i denna utveckling. Vi är många som inte delar hans sorglöshet. Särskilt inte när vi ser oberäkneligheten och impulsiviteten hos ledare som "sitter på knappen".

Frågan huruvida en stark militärmakt gagnar freden, eller tvärtom omintetgör den, är evig. Vi respekterar att olika människor kan ha olika svar på den frågan – eller kanske är ödmjuka nog att tveka om svaret. Men att bagatellisera så allvarliga spörsmål genom att skämta om tårtor är beklämmande. Bara clowner tvålar till sina meningsmotståndare med vispgrädde.

Astrid Flemberg Alcalá
Astrid Flemberg Alcalá

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Astrid Flemberg Alcalá

Jesús Alcalá