Bengt-Åke Henningsson: Vindkraften som blåser Ystad förbi
I dagsläget så vet vi att OX2 vill anlägga projekt Triton till havs. Vi vet att knappt halva projektet är sålt till Nederländerna med vidare kopplingar till Schweiz, resten av projektet går troligen till utländska ägare eftersom ingen svensk intressent anmält sig. OX2 har för vana att inte driva vindparkerna själva utan endast stå för projekteringen.
Vi vet också att OX2 bokat exportkabel av kabeltillverkaren NKT till Tyskland. Kommer vi få någon el till Sverige från Triton? Tyvärr verkar det som att vi inte kommer att få detta.
När Sjöbo kommun sagt nej till kabel genom deras naturområden så blir projektet svårt. Ystads kommun har vad jag vet inte gett Ok till att gå in via Lilleskog eller upp vidare genom Krageholm.
Blir elen från detta Projekt Triton billig ? Ingen el blir billig i framtiden och ledningsnätet blir mycket dyrt. I dagsläget finns det stora problem med lönsamheten i vindkraften med höga kostnader, nedskrivna värden och avhoppade projekt från Vattenfall, Örstedt (DK ) och Statkraft (N ).
Vindkraftsföreningen meddelade i förra veckan att kostnaderna ökat i befintliga projekt med 40 procent. Detta gör att kostnaderna hamnar på cirka 100–110 miljoner per megawatt att bygga plus lika dyr anslutning vilket är två gånger mer än kärnkraft.
Hur snabbt kan det gå? Själva bygget tar cirka fem år men kabeldragningen genom Österlen har inget Natura 2000-godkännande ännu.
Diskussionerna om anslutning till nybyggda stationen i Hurva är inte påbörjad ännu.
Sist tog det bara 13 år med 22 förseningar och en kostnad på cirka sex miljarder och endast 25 procents effekt mot planerad kapacitet. Kanske i bästa fall 2035.
Med det här vindkraftsprojektet värnar Socialdemokraterna varken om miljön eller kostnaderna i Ystad, man nämner inte att 30 procent av Europas användning av PFAS-kemikalier går till vindkraftsindustrin.
Vi alla kommuninvånare och den miljon turister som besöker Österlen och Ystad varje år vill behålla vår natur och miljö. Ingen vill ha badförbud, otjänligt dricksvatten eller livsmedel med PFAS i.
Ger vindkraften jobb till Ystad? Ja, cirka 30–50 vindkraftsrallare och administration till Ystads hamn och under byggtiden mellan 600–1000 personer placerade på Bornholm och Ystad kanske.
Till detta behövs också en helikopterplatta som kan ta ut material till toppen av de 370 meter höga vindkraftverken. Ska Ystads nya bostadsområde i hamnen ha helikopterljud och 1 000 rött blinkande stjärnor att avnjuta?
Det är av stort värde att lyssna och fundera över Ystad bästa och detta måste få ta tid.
Bengt-Åke Henningsson (L), Ystad
Fotnot: I denna fråga har jag en avvikande åsikt jämfört med mitt parti