Annons
Insändare

Bengt Persson: Historiska logementsbyggnader förringas vid sidan av nya enorma huskroppar

Betyder Ystads månghundraåriga historia som regementsstad ingenting längre?
Ystad • Publicerad 27 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här ska det byggas nya sexvåningshus. De kommer bli väsentligt högre en de hundraåriga logementsbyggnaderna till höger i bakgrunden.
Här ska det byggas nya sexvåningshus. De kommer bli väsentligt högre en de hundraåriga logementsbyggnaderna till höger i bakgrunden.Foto: Sprisse Nilsson

Var blev de ambitiösa orden i Ystads bevarandeprogram och ny byggordning av? Och plan- och bygglagens föreskrifter i kapitel 2 paragraf 6 om att skydda bebyggelseområdets kulturhistoriska värden?

Mitt i hjärtat av regementet, på det öppna torg där dragoner till häst för 100 år sedan exercerade, sticker nu kommunfullmäktige in bajonetten och tillåter att två enorma bostadshus får byggas. Två sexvånings huskroppar, med inglasade balkonger och takterrasser, som kommer att bli högre än portalkasernerna.

Annons

Dessa imponerande 100-åriga logement förringas nu, när storleksförhållandet till de andra regementshusen suddas ut.

Och detta beslut i fullmäktige trots att den konsult kommunen anlitat för att göra en konsekvensanalys tydligt skriver: ”Föreslagen ny bebyggelse skulle ha stor negativ påverkan på hela regementsområdets kulturvärden”.

När Ystadbostäder lät bygga sina bostadshus vid Adlercreutzgatan hade man respekt för regementet och begränsade höjden till tre våningar, men tydligen tycker 36 av de 49 folkvalda ledamöterna i fullmäktige att en privat fastighetsägares investeringshunger är viktigare än Ystads historia som regementsstad.

Till råga på allt tillåter man även underjordiska garage, som kommer att innebära att grundvattennivån sänks, vilket utgör ett allvarligt hot mot Portalkasernernas ömtåliga pålgrund.

Bengt Persson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons