GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Berit Åkesson: Skillinge behöver ett sjöräddningsstationshus

Tidigt på morgonen den 16 december 2021 gav sig tre frivilliga sjöräddare på den öppna räddningsbåten Pantamera ut från Skillinge för att hjälpa till att lägga oljelänsor vid det förlista danska fartyget Karin Hoej utanför Tobisvik.
Simrishamn • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjöräddningen i skillinge. Ett sjöräddningsstationshus hade behlvts i anslutning till kajplatsen för Gad Rausing och pantamera.
Sjöräddningen i skillinge. Ett sjöräddningsstationshus hade behlvts i anslutning till kajplatsen för Gad Rausing och pantamera.Foto: Mark Nordvall Hanlon

De avlöste de tre på sjöräddningskryssaren Gad Rausing som var de första att börja och därefter leda sjöräddningsarbetet vid den stora olyckan mellan Skåne och Bornholm på luciamorgonen.

Där hade ett otroligt effektivt räddningsarbete snabbt startat, möjligt tack vare samarbete mellan såväl svenska som danska räddningsorgan.

Det är nämligen inte bara när det händer spektakulära katastrofer som de frivilliga sjöräddarna är i gång. Det är ständig övning inom teamet, med ambulanspersonal, med Sjöfartsverket, med Kustbevakningen, med polisen, med sjöräddare från andra platser och med helikopterstationer.

Idag finns förutom Rescue Gad Rausing Rescue Pantamera stationerad på Skillinge, därför att Sjöräddningssällskapet anser att Skillinge är en viktig utgångspunkt vid sydkusten och den hårt trafikerade Östersjön.

Under ett par år har ambitionen funnits att etablera ett sjöräddningsstationshus, costal rescue station som den kallas internationellt, på Skillinge. Precis som Sjöräddningssällskapets hela verksamhet ska den finansieras ideellt.

Flera kommuner skulle vilja ha en sådan station, men det är inte aktuellt för Sjöräddningssällskapet.

Så politiker av alla kulörer, se till att äntligen snabbt bana väg för att räddningsstationen på Skillinge kan förverkligas. Den kommer att bli en fjäder i hatten för er utan att ni behöver satsa tid och pengar.

Berit Åkesson, Skillinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.