1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bertil Åhnberg, Rädda barnen: Miljöförbundet har glömt barnkonventionen i frågan om bollplanen

Rädda barnen i Ystad kräver att miljöförbundet återtar sitt krav om att Ystads kommun senast den 31 juli måste ta bort den bollplan/multiarena som tillhör Edvinshusskolan.
Bollstudsar, skrik och musik från bollplanen på Edvinshusskolan har nu lett till att Ystad-Österlenregionens miljöförbund vill att kommunen monterar ner basketkorgar och målburar och stänger planen. ”
Foto: Mark Hanlon

Med anledning av att en (en!) boende i ett område, som ligger nära Edvinshusskolan klagat över buller från den bollplan/multiarena, som utgör skolans i princip hela skolgård har miljöförbundet fattat ett drastiskt beslut. Man kräver att Ystad kommun senast 31 juli i år tar bort bollplanen.

Sedan den första januari i år är barnkonventionen lag i Sverige. Det betyder att barns rättigheter måste respekteras och vägas in i myndigheters beslut. Bland de grundprinciper som är särskilt viktiga finns:

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

•Alla åtgärder som rör barn ska beakta barnets bästa. Har miljöförbundet över huvud taget reflekterat över hur ett borttagande av bollplanen kommer att påverka skolbarnens bästa? Hur det påverkar deras möjligheter till fysiska aktiviteter under rast och fritid och därmed deras välbefinnande och livskvalitet? Det borde inte vara någon nyhet för miljöförbundet att fysisk aktivitet är mycket viktig och att för mycket stillasittande är ett stort samhällsproblem både när det gäller barn och vuxna.

•En annan viktig grundprincip i barnkonventionen är barns rätt att bli hörda och få uttrycka sina åsikter. Har miljöförbundet givit barnen på Edvinshusskolan den möjligheten?

Svaret på frågorna ovan är nej och nej! Miljöförbundet har över huvd taget inte brytt sig om vilka konsekvenser deras beslut får för barnen.

Barnkonventionen tar också uttryckligen upp att barn har rätt till lek, vila och fritid. På en skola utan skolgård kan denna del av lagen inte uppfyllas.

Att barnkonventionen blivit lag innebär givetvis inte att den alltid har företräde framför annan lagstiftning, men det innebär definitivt att det alltid ska prövas om barnkonventionen följts och det innebär att annan lagstiftning inte med självklarhet gäller före barnkonventionen.

Miljöförbundets hantering av detta ärende är inkompetent och slarvig, på ett sätt som inte borde få förekomma hos en svensk myndighets förvaltning.

Vi kräver därför att miljöförbundet tar tillbaka beslutet och att frågan förs från tjänstemannanivån till den politiska nivån, som har det grundläggande ansvaret.

När delegation av ett område från politiken till tjänstemännen inte fungerar är det politikernas ansvar att ta tillbaka ansvaret och fatta beslut.

Vi uppmanar de politiskt förtroendevalda i Ystad-Österlenregionens miljöförbund att ta sitt ansvar i denna fråga.

Vi kräver också att Ystad kommun tar sitt ansvar för att finna lösningar på den uppkomna situationen, ett bullerplank kan vara en sådan lösning.

Det är vår fasta övertygelse att det går att finna rimliga lösningar på de problem som ett litet antal boende upplever utan att barnens rätt till lek och fysisk aktivitet hotas.

För Rädda Barnen i Ystad

Bertil Åhnberg

Ordförande Rädda barnen Ystad.

Läs mer

Lokal fotboll

”Visserligen har vi inte förlorat men kryss kostar”

3–0-ledningen åts upp till 3–3 i andra halvlek.

Skolstart utan matsalstält

Därför behövs bygglov för matsalstältet

Bygglovschefen hoppas på en snabb behandling: ”Vi kör igång så snart vi har ärende att arbeta med”

Ystad

Ingen ytterligare smittspridning i Ystad

Ett konstaterat fall på boende

Insändare

Debatt: Fatta beslut om matsalstältet omedelbart

Jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste att det tar tio veckor att få bygglov för matsalstältet vid Ystad gymnasium.

Nyheter

Skåne: Stor brand på Sveriges Lantbruksuniversitet

En 27-årig man har gripits misstänkt för mordbrand.

Strandliv

Debatt – vattenskotrar: Ofattbart att några få tillåts terrorisera tusentals

Att vattenskotrar så uppenbart förstör för de som vistas på stränderna längs Sandskogen är under all kritik.