GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bertil Fredlund och Marianne Åkerblad (M): Politiker ska inte detaljstyra

Svar på insändare från Socialdemokraterna Sara Anheden och Ida Bornlykke i YA 29 maj ”Det vore bra om ni också pratar med personalen”.
Äldreboende.
Äldreboende.
Foto: Thomas Johansson/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Först kan vi nämna att den förändring som sker där man inför heltid som norm tar sin utgångspunkt i att förändra samhället till mer jämställt och att kvinnor ska kunna försörja sig själva. Ja det är ofta kvinnor det handlar om.

Initiativet till förändringen kommer från Socialdemokraterna och facket. Och det är arbete inom vård, omsorg och skola. Regeringens utredare Göran Johnsson lämnar efter dialoger med Sveriges komuner och regioner (SKR) in ett betänkande i utredningen om äldrevårdens kompetensförsörjning till regeringen.

Heltidsanställningar och bättre scheman är en viktig del i att skapa attraktiva arbetsplatser som lockar tillräckligt många till äldreomsorgen framöver. Och man måste komma ihåg att ett arbetsliv med endast deltid innebär en pension som kan vara svår att leva på

SKR och Kommunal arbetar gemensamt i ett långsiktigt projekt för att heltidsarbete ska bli norm. Projektet kallas för Heltidsresan. Det handlar om ett femårsprojekt.

Uppenbarligen har man kommit olika långt i kommunerna. Vissa har lyckats mycket bra. Den intresserade kan läsa mer om hur man lyckas eller vilka problem som dyker upp i artiklar i Dagens samhälle (www.dagenssamhalle.se)

Frågan är då hur vi kan lyckas bra i Tomelilla? Här handlar det inte om att skriva insändare. Men om insändarskribenterna har några konkreta bra förslag borde dessa förmedlas till arbetsledningen.

Arbetsmarknaden i landet fungerar genom att arbetsgivare och fackliga företrädare diskuterar och förhandlar med varandra. Rimligen borde man i detta sammanhang då studera de kommuner som lyckats bättre. Det handlar i många stycken om hur arbetsscheman utformas.

För de anställda som inte vill gå upp på heltid finns alltid möjlighet att fortsätta på deltid som tidigare. Nyanställningar sker som heltid. Men här finns lagstadgade möjligheter till tjänstledighet.

Allt förändringsarbete tar tid och att få alla med på resan är inte en enkel uppgift. Det förenklar definitivt inte om vi dessutom som politiker ska detaljstyra uppgifter där ansvaret ligger på arbetsledningen.

Bertil Fredlund (M)

Professor

Marianne Åkerblad (M)

Ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Tomelilla

Läs mer