Annons
Insändare

Birgitta Cestrone Nyman: Köer, sparkrav och sänkta anslag – är det att ta ansvar för sjukvården?

Rekordlånga vårdköer, enorma sparkrav och en högerregering som under 2023 sänker anslagen till den skånska sjukvården med över 400 miljoner kronor. Är det vad Lars Lundberg (KD), ordförande för sjukhusstyrelse Ystad kallar att ta ansvar för vården?
Skåne • Publicerad 5 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstration mot nedskärningar i vården Ystad. Runt 500 slöt upp.
Demonstration mot nedskärningar i vården Ystad. Runt 500 slöt upp.

Det var tråkigt att ordföranden för Ystads sjukhusstyrelse inte ville ta den utsträckta handen från oss socialdemokrater.

Jag hade gärna sett att vi tillsammans, över partigränserna, kunde stå upp för lasarettet i Ystad och trycka på mot regionstyrelsen för att slippa sparkraven. Ett gemensamt agerande hade kunnat stärka sjukhusstyrelsens röst mot regionledningen.

Annons

Det är inte rimligt att sjukhuset måste spara 155 miljoner kronor samtidigt som personalen larmar om ohållbara arbetsförhållanden och när så många patienter väntar på vård.

Ordförandes oförmåga att stå upp för lasarettet visar med önskvärd tydlighet hur lågt Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna prioriterar sydöstra Skånes sjukvård.

Det verkar inte räcka med de rekordstora sparkraven på lasarettet i Ystad, eller nedmonteringen av sjukhuset i Simrishamn. Det senaste är att kvälls- och helgmottagningen på vårdcentralen i Sjöbo ska stängas från den 1 juni.

Det är tur att det finns ett stort engagemang för sjukvården och lasarettet bland Ystads invånare. Därför var det inspirerande att se hur många Ystadsbor som valde att sluta upp i demonstrationen nyligen. Initiativet till demonstrationen kom från frustrerade medarbetare på lasarettet. Även om mycket går i fel riktning utför personalen stora insatser för att varje dag ge invånarna en god sjukvård.

Initiativtagarna till demonstrationen från Nätverket Försvara akutverksamheten i Ystad, har presenterat fyra krav:

För det första måste det bli ett stopp för nedskärningarna, akuten och andra delar av lasarettet behöver bättre förutsättningar.

För det andra måste personalen ha rätt till kompetensutveckling och goda anställningsvillkor.

För det tredje måste det bli ett stopp för privata sjukvårdsförsäkringars gräddfiler i vården. Vård ska ges efter behov inte efter plånbokens tjocklek.

För det fjärde måste vården få mer resurser.

Vi socialdemokrater står bakom dessa krav och är beredda att driva dem i sjukhusstyrelsen. Vi är beredda att höja skatten i Region Skåne till förmån för vården, och driva på för ökade anslag från staten. Det borde vara uppenbart för de allra flesta att sjukvården förtjänar bättre villkor, patienter borde få vård i tid och medarbetarna fler kollegor.

Birgitta Cestrone Nyman (S)

Annons
Annons
Annons
Annons