Insändare

Birgitta Cestrone Nyman: SD är medskyldigt till underfinansieringen av Ystads lasarett

I en replik till Kaj Jönsson (S) försvarar Paul Svensson regionråd för (SD) och kommunstyrelsens ordförande i Ystad, Paula Nilsson (M) underfinansieringen av Ystads lasarett.
Ystad • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.Foto: Peter Hellemarck

Sverigedemokrater är inte bara medskyldiga till den största underfinansieringen av Ystads lasarett någonsin. De är även med och rustar ner sjukhuset i Simrishamn, där flera specialistmottagningar nyligen lagts ner.

Tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna försämrar Sverigedemokraterna sjukhusvården i hela sydöstra Skåne. Och i Ystad verkar de bli påhejade av kommunledningen.

Det är intressant att Paul Svensson (SD) nämner ett uppdrag till personalnämnden att utreda ett eventuellt nattillägg för sjuksköterskor och det är ett märkligt påstående med tanke på att han så sent som förra veckan röstade ner ett sådant förslag från oss socialdemokrater.

Det är inte första gången vi har krävt att sjuksköterskorna i Ystad ska få samma nattillägg som finns på andra sjukhus i Skåne, men varje gång har Paul Svensson varit med och stoppat förslaget.

Vi socialdemokrater har svårt att förstå varför personalen på Ystads lasarett förvägras samma förmåner som anställda på andra sjukhus i Skåne har. Det troliga svaret är nog tyvärr att det saknas pengar.

Underfinansieringen av sjukhuset har aldrig varit större än i år och prognosen för 2023 visar på ett underskott på hela 155 miljoner kronor. Det är pengar som högerstyret i regionen tycker ska sparas bort, trots att sjukvården nyligen genomlevt enorma påfrestningar under pandemin.

Dessa sparkrav motsvarar heltidsanställningar för 300 undersköterskor eller 250 sjuksköterskor. Det kommer rimligtvis inte att gå.

Arbetsbelastningen är redan mycket hög för personalen. Det vittnar inte minst den gemensamma anmälan om brister i arbetsmiljön som förra året gjordes från Läkarföreningen, Vårdförbundet och Kommunal och som fick Arbetsmiljöverket att hota med vite.

Det är anmärkningsvärt att även kommunstyrelsens ordförande i Ystad, Paula Nilsson (M), försvarar denna politik. I Simrishamn har i alla fall den kommunala ledningen stått upp för sitt sjukhus när deras partikamrater i Region Skåne genomfört försämringar.

Vi socialdemokrater lyssnar på vårdpersonalen och förstår att det krävs kraftfulla insatser för en förbättrad arbetsmiljö. Personalen behöver fler kollegor inte färre.

Vi kommer därför delta i den demonstration som utlysts av personal på lasarettet den 18 mars, med samling på Österportstorg klockan 10:30.

Vi vill även passa på att uppmana er som läser detta att sluta upp på demonstrationen. Tillsammans kan vi kräva bättre villkor för sjukvården i Ystad och i sydöstra Skåne.

Birgitta Cestrone Nyman (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Ystad