Insändare

Birgitta Olsson: 45 miljoner i kassakistan tydligen viktigare än en fungerande skola

Snart närmar sig terminsslut och ett sommarlov för våra skolungdomar på Prästamosseskolan i Skurup. Vad som väntar nästa termin är en annan verklighet än den de har nu. Det är många som känner oro, ja rentav ångest. Varför då? Det kallas budgetanpassningar.
Skurup • Publicerad 27 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Prästamosseskolan drabbas av besparingar.
Prästamosseskolan drabbas av besparingar.Foto: Annika Thunell

Under många år har skolan i Skurups kommun varit en av de absolut billigaste i Skåne. Organisationen är alltså redan slimmad. Men nu har allt blivit dyrare och statens bidrag minskat.

Pengarna i skolbudgeten har inte ökat på långt när i samma omfattning. Något måste göras men det finns inget att spara in på, mer än personal. Men eftersom det finns lika många elever som tidigare kommer det nu göras om till större klasser.

Hur ska våra barn kunna må bättre, få bättre skolresultat och förutsättningar för ett bra jobb och vuxenliv när elever ska tryckas in och buntas ihop i klasser med 30 elever (och i vissa fall fler)? Hur ska en lärare kunna räcka till för alla i klassen?

Exempel: Bild-lektion 55 minuter lång med 30 elever – det är lätt att räkna ut att efter en kortare lektionsinledning så kommer kanske hälften av eleverna inte hinna få någon lärarhjälp på lektionstiden eftersom det snart är dags att städa undan och avsluta lektionen.

Liknande blir det i andra ämnen. Elever som inte känner sig sedda eller får den hjälp de behöver ger upp och gör något annat i stället.

Risken är stor att elever blir frustrerade, inte når mål och betyg, mår sämre, stannar hemma mer.

Studiero i klassrummet blir naturligtvis sämre med 30 jämfört med 23. Trängsel leder till stress, trakasserier, mer förstörelse.

Vi lärare är oroliga över det som väntar. Vi är inte bara oroliga för eleverna utan även för vår egen hälsa då arbetsbelastningen åter ökar med fler elever i varje klass. Det kräver mer förberedelser, mer efterarbete, fler utvecklingssamtal, fler betyg ska sättas.

Vi blir färre klasser och därmed färre lärare på lika många elever. Men allt arbete ska ändå göras. Rastvakta, vikariera för sjuka kolleger, arbeta med tryggheten och följa upp bråk eller kränkningar, stödja nya kolleger och lärarstudenter, med mera.

Jag kan inte se något som är bra med denna förändring.

Det är tråkigt för alla barn och ungdomar i Skurups kommun att de politiker som är framröstade att styra inte delar min uppfattning. De tycker det är bättre att lägga 45 miljoner kronor i kassakistan inför framtiden.

Birgitta Olsson, lärare Prästamosseskolan Skurup