Annons
Insändare

Birte Sandberg (C): Bättre vård med bättre ledarskap

Måndagen den 22 mars var en fin dag. Då fick jag tillfälle att uppvakta Vårdcentralen Närlunda i Helsingborg med både tårta och blommor. Närlunda fick nyligen hedersomnämnande i utmärkelsen ”Skånes bästa vårdcentral”.
Skåne • Publicerad 1 april 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Foto: Johan Nilsson/TT

De är alltså inte bäst. Men det är den vårdcentral som har gjort störst förbättring från 2019 till 2020. Det är patienterna själva, genom den nationella patientenkäten, som gör Närlunda till årets raket.

Annons

Så: vad är framgångsreceptet? Jag är fullständigt övertygad om att det handlar om ledarskap. Med ett gott ledarskap får man medarbetarna delaktiga – och det är något som även patienterna märker.

Det finns starka belägg för mitt påstående. Svenska distriktsläkarföreningen har gjort en enkät bland sina medlemmar.

De fem faktorer som främst var avgörande för allmänläkarna för att man trivdes och stannade kvar på sin arbetsplats var i rangordning: 1. Bra arbetskamrater. 2. God bemanning. 3. Delaktighet i beslut kring verksamheten. 4. Tillräckligt med administrativ tid. 5. Möjligheter till kompetensutveckling.

För mig handlar alla dessa punkter om just ledarskap. Och utifrån detta skulle jag vilja dra tre slutsatser som jag tycker är viktiga för att skåningarna ska få en bättre vård:

1. För över mer makt till enskilda arbetsplatser. Idag finns det partier som förespråkar att sjukvården ska förstatligas. Jag menar att både vårdpersonalen i Skåne och de skånska patienterna får en bättre vård om man inte flyttar makten till Stockholm.

2. Uppmuntra och belöna fler som verkligen bli ledare. Att vara duktig på att utföra sitt jobb innebär inte att man per automatik är intresserad av att leda andra. Därför behöver den svenska vården både fler karriärmöjligheter för dem som vill specialisera sig och fånga upp de som verkligen brinner för att bli chefer.

3. Tillåt både privata och offentliga alternativ. Alla medarbetare inom vården är inte likadana. Några trivs på lite större arbetsplatser, andra på mindre. När det finns många olika arbetsplatser som har olika inriktningar, ökar vårdpersonalens valfrihet att välja var man vill jobba. Dessutom får skåningarna själva fler val vem de helst vill ska ge dem vård med våra gemensamma skattepengar.

Med dessa tre punkter är jag övertygad om att vi kan få ett ännu bättre ledarskap inom den skånska vården. Vilket gör skåningarnas vård bättre.

Sist men inte minst: Även vi politiker måste uppmärksamma och uppmuntra de goda krafterna och exemplen som finns redan idag. Till exempel Vårdcentralen Närlunda.

Birte Sandberg (C)

Regionråd och ordförande primärvårdsnämnden, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons