unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bo Herou: Kemisk odling ett allt större hot mot bina

Den 20 maj firas den Internationella bidagen över stora delar av världen. Syftet är att uppmärksamma hur viktiga bin och andra vilda pollinatörer är för vår växtlighet och då också för allt annat liv på jorden.
Bin i en kupa. I dag är det internatiionella bidagen.
Bin i en kupa. I dag är det internatiionella bidagen.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bakom Internationella bidagen står FN som tog beslutet i generalförsamlingen strax före jul 2017. Alltså firades den första Internationella bidagen 20 maj 2018.

Idén om en internationell bidag kommer ursprungligen från Slovenien. Att det blev just 20 maj beror på att på den dagen 1734 föddes Anton Jansa. I åtminstone de östra delarna av Europa räknas han som grundaren av den moderna biodlingen.

Den pågående pandemin förhindrar ett alltför omfattande firande av 20 maj. En glädjestråle i eländet är att bin inte smittas av covid 19 och kan ej heller vara värdorganism för smittspridning.

Hoten mot biodlingen är omfattande och ökar. Många har hört talas om varroa, ett kvalster som försvagar biet motståndskraft och öppnar upp för olika virusinfektioner. Men framförallt bristen på mångfald i odlingslandskapet är förödande för bin och vilda pollinatörer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Just nu är landskapet gult av raps. Men vad kommer sedan här nere i Skåne? Knappast något som bin och vilda pollinatörer kan leva av.

Det kemiska jordbruket har under de senaste decennierna visat sig vara ett större hot mot bin och vilda pollinatörer än vad tidigare varit känt.

Trots bättre utbildning av sprutförare och en successiv utrangering av de skadligaste preparaten kommer återkommande varningsrapporter om sprutmedels förödande verkan på bin och vilda pollinatörer.

Det kanske inte alltid är det enskilda preparatet som skadar men tankblandningen och sprutintervallerna kan ha en förödande effekt.

Trots alla hot ökar antalet biodlare i Sverige och i resten av Europa. Men behovet av att informera brett om bin och vildapollinatörer är fortfarande stort.

Därför den Internationella bidagen.

Bo Herou, Onslunda, biskötare