Bo Herou: Man kan inte lita på den importerade honungen
Förfalskningen kan vara att det importeras sockersirap med honungskoncistens och honungssmak. Alltså så långt från honung som det är möjligt att komma.
Ett annat sätt är att honung späds ut med sockerssirap med ungefär samma resultat som med ren sirap.
Ursprungsmärkningen är också något som det fuskas mycket med. Genom pollenanalyser går det laboratoriemässigt att fastställa vilka växter som levererat honung. Det går också att med pollenanalyser avgöra varifrån honungen kommer.
EU:s självförsörjningsgrad är omkring 60 procent. Det innebär att honungsimporten genererar stora pengar. Så stora pengar att det lönar sig att exempelvis rena honungen från pollen för att på det sättet omöjliggöra ursprungs- och kvalitetskontroller.
För svenska biodlare gäller det att upplysa honungskonsumenter om hur den internationella honungsmarknaden fungerar.
Här, som på så många andra områden, är det lokalproducerat som är säkert.
Bo Herou, Onslunda, biodlare sedan 1982