GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bo Herou: Vi har en del att tänka på inför nästa valsöndag

En stort beröm till röstmottagarna i Onslunda vallokal och alla andra röstmottagare runt om i landet.
Skåne • Publicerad 14 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett valkuvert stoppas ner i valurnan i en vallokal
Ett valkuvert stoppas ner i valurnan i en vallokalFoto: Johan Nilsson/TT

I efterdyningarna av söndagens val är det nu dags att uppmärksamma röstmottagarna. De personer som arbetar i röstlokalerna från 07.30 till långt efter midnatt.

Själv var jag ordförande i Onslunda vallokal. En omväxlande söndag är bara förnamnet på arbetet. Långa köer på grund av ett system att bara en väljare fick välja valsedel åt gången. Eftersom röstmottagarna är kända räckte det ofta med några ord för att skynda på de väljare som fastnade bakom valsedelsstället.

För att förenkla för äldre och personer som hade svårt att gå och stå såg röstmottagarna till att de fick gå före i kön. Här vill jag tacka de köande som snabbt och lätt släppte fram dessa personer. Inget gnissel eller gnäll. Tack.

Till råga på allt utlöstes tjuvlarmet när det var som mest hektiskt vid röstmottagningen. Röstningen fick avbrytas under en kvart tills vi lyckades larma av byggnaden.

Rösträkning pågår. I det här fallet på residenset i Väsjö.
Rösträkning pågår. I det här fallet på residenset i Väsjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Eftersom vi hela tiden informerade de köande om vad som var på gång tog de flesta det avbrottet med knusende ro. Men det var några som lämnade kön och gick hem.

Här faller ett stort ansvar på de som inte lyckades lösa frågan att hålla vallokalen avlarmad under röstningstiden.

När väl röstlokalen stängde klockan 20 började rösträkningen. Hanteringen av förtidsröstningen tog närmare två timmar. Sedan flöt det hela på tills det var dags att ringa in röstresultatet till länsstyrelsen. Då kom nästa kö. Dryga 30 minuter för att lämna valresultatet.

Efter dryga 18 timmars arbete var rösträkningen klar och valsedlar kunde lämnas till kommunens valnämnd. Också där med en knapp halvtimmes kötid. Med andra ord var det först lite efter klockan 03 jag kunde dra täcket över huvudet.

Slutligen lite lärdomar inför framtiden: I Tomelilla drog en tidigare valnämnd ner antalet röstmottagare till fyra. Ett rent stolleprov.

Nu är det fem röstmottagare som arbetat 18 timmar. Det håller inte. Dela upp så att det kommer pigga fräscha rösträknare klockan 20 när rösträkningen påbörjas.

Ändra systemet med skärmar för valsedlar. Sök nya placeringar av skärmarna.

Men framförallt lyssna på röstmottagarna i vallokalen. De vet hur det fungerar praktiskt och med full respekt för valhemligheten.

Slutligen ett tack till alla ni som röstade och hade överseende med köer och annat strul.

Det största tacket till alla röstmottagare i Tomelilla och runt om i landet. Det är ni som ser till att demokratin fungerar i detta land.

Bo Herou, ordförande Onslunda valdistrikt

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.