Bo Lönnerblad: Hur gagnas centrumhandeln av nyetableringar utanför ringleden?

I den fördjupade översiktsplanen för Ystad kan vi bland annat läsa: Handeln i stadens centrum är mycket viktig för Ystad. Styrkan och konkurrenskraften hos centrumhandeln i Ystad är att den är lättillgänglig för Ystads invånare och även för besökare, att den har många små butiker med personlig service, och att det finns en trivsel och charm i staden.
Ystad • Publicerad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Prosand har gjort bilder på hur det skulle kunna se ut vid infarten till Ystad från riksväg 13 i framtiden. ”Vi skymmer inte våra fina vattentorn”, säger Linus Sandell.
Prosand har gjort bilder på hur det skulle kunna se ut vid infarten till Ystad från riksväg 13 i framtiden. ”Vi skymmer inte våra fina vattentorn”, säger Linus Sandell.Foto: Prosand

Är centrumhandeln ”mycket viktig” för Ystads nuvarande styrande politiker?

Tidigare hade Ystad en handelspolicy som bland annat gick ut på att det utanför ringleden enbart skulle säljas sällanköpsvaror och inte dagligvaror.

Det gjordes ett undantag 2011 när Ica tilläts etablera sig norr om Dag Hammarskjölds väg eftersom det, trots många försök, inte gick att hitta en tomt innanför ringleden.

Det var dock mycket tydligt i överenskommelsen att det enbart skulle vara en Ica Kvantum-butik. Inget större och inget mer.

Besöksnäringen i Ystad är otroligt viktig ur många synpunkter. Inte enbart därför att den ger intäkter till näringslivet utan också för att den spelar roll för att locka boende till Ystad och att den stärker Ystads roll som en av de åtta kärnorna i Skåne.

Under de senaste två decennierna har Ystad förädlat stadsbilden på ett flertal ställen vilket på ett förträffligt sätt gör centrum ännu mer attraktivt.

Exempel på detta är Stora Östergatan som kontinuerligt hålls i bra skick, Hamngatan mellan Stortorget och järnvägen, nu senast också Regementsgatan som återfått glansen från fornstora dagar. Dessa åtgärder stärker förutsättningarna för ett attraktivt och levande centrum.

Men…..

Hur blev centrumhandeln stärkt av att ett apotek öppnades i Ica-fastigheten för några år sedan? För de politiker i samhällsbyggnadsnämnden som beslutade kan jag berätta att det i centrum redan finns tre apotek.

Den nya butikslokalen byggs intill Apoteket Hjärtat.
Den nya butikslokalen byggs intill Apoteket Hjärtat.Foto: Ica fastigheter

Hur blir centrumhandeln stärkt om Ica Kvantums fastighet byggs ut enligt det positiva förhandsbeskedet från samhällsbyggnad? Utbyggnaden ska inte ske för att Ica behöver mer utrymme utan för att Ica ska kunna hyra ut till andra affärsföretag – till exempel Systembolaget.

Hur blir centrumhandeln stärkt om Prosand får bygga höghus och handelsområde norr om ringleden väster om Ica Kvantum? Samhällsbyggnad har tydligen ställt sig positiv till förslaget.

Jag rekommenderar samhällsbyggnadsnämndens politiker, innan ni skadar centrumhandeln ytterligare, att göra en studieresa till Skurup och Kristianstad och njut av det livfulla vimlet i deras centrum.

Bo Lönnerblad, politiskt obunden bekymrad Ystadsälskare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.