Bo Lundström: Marietorp – svårt att skapa men lätt att förstöra

Det var i sökandet efter lokaler till ett av våra utedagis som någon pekade på de övergivna lokalerna vid Marietorp.
Ystad • Publicerad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.Foto: Helena Wennström

Ett besök visade att lokalerna var ganska nedgångna och i stort behov av underhåll, så tanken på dagis övergavs. I stället föddes tanken på en naturskola – något som många kommuner velat inrätta men få haft möjligheter till.

Fastighetskontoret hade beräknat att ett iståndsättande av Marietorp skulle kosta bortåt en miljon, pengar som inte fanns.

Döm då om min glädje då dåvarande kanslichefen, Per Scholtz talade om att han hittat en gammal donation på 800 000 kronor och vars ändamål stämde väl in på naturskoletanken.

Skolstyrelsen beslutade sedan att inrätta Ystads naturskola och en pedagog anställdes. Resten är historia. Reportagen och insändarna i YA har visat vilken juvel som skapats.

Förvånande är då att läsa att inte barn- och utbildningsnämnden fått uttala sig om verksamhetens framtida existens.

Alla som sysslar med kommunens mjuka verksamheter vet att om innehållet i verksamheten tas bort , försvinner verksamheten och kvar står lokaler som en gång restaurerades

Ystad har förmånen att ha något som många kommuner avundas oss. Bevara det.

Bo Lundström, Skolchef i Ystad 1986-1998

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.