Insändare

Bo Sterner: Gymnasienämnden är underbudgeterad

Ystad Artikeln publicerades
Gymnasieeleverna blir allt fler och kostar miljoner.
Gymnasieeleverna blir allt fler och kostar miljoner.

Kommentarer till Adrian Magnussons (S) och Martin Forsbergs (C) insändare i YA 1 augusti.

Inledningsvis tror jag att det inte är de båda skribenterna som satt rubriken på insändaren då det problem de pekar på egentligen inte är politiskt utan helt och hållet ekonomiskt. Resurserna räcker helt enkelt inte.

Adrian Magnusson och Martin Forsberg är väl insatta i gymnasienämndens situation och att de farhågor som de flaggar för även finns i den åtgärdsplan med konsekvenser som nämnden beslutat om.

Frågan om att skjuta till resurser bör dock förtydligas så här:

I den budget för 2019, som upprättades av dåvarande styret (S+C) hösten 2018, saknades 5,8 miljoner kronor i gymnasienämndens budget för att man skulle kunna uppfylla betalningsansvaret.

Man var väl medvetna om detta och dåvarande gymnasienämnd beslöt att formulera en begäran om komplettingsbudget (5,8 miljoner kronor) från det styre som skulle tillträda 2019.

Eftersom det blev ett nytt styre efter valet så hamnade ärendet i knät på (M+L+KD) som dock styr på den (S+C) budget som KF, med stöd av (SD) beslöt skulle gälla för 2019.

Med en underbudgeterad gymnasienämnd.

Alla partier är förhoppningsvis medvetna om den ekonomiska situation som Ystad befinner sig i. Pengarna är enkelt uttryckt slut och inga pengar tillfördes gymnasienämnden.

Alla måste iaktta full budgetdisciplin för att få ordning på kommunen finanser. Tyvärr får detta ibland oönskade och beklagliga konsekvenser på kort sikt för att skapa en bättre situation på lång sikt.

Då är det lite väl enkelt att påstå att det är väl ”bara” att tillskjuta de resurser som behövs.

Den uppkomna situationen är olycklig då Ystads kommun självklart är skyldig att uppfylla sina krav från andra skolkommuner och också mot de människor som är i behov av vuxenutbildning.

Jag ser därför, från gymnasienämndens horisont, med tillförsikt fram mot det samarbete och dialog inom kommunen som initierats inför budget 2020 avseende samsyn, prioriteringar med mera.

Bo Sterner (M)

Ordförande i Gymnasienämnden

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.