Annons
Insändare

Bosse Eriksson: Spiken i kistan för centrumhandeln

Systembolaget i Ystad behöver större lokaler. Länge har det hetat att nya lokalen måste ligga mycket centralt, ha bra kommunikationer och p-platser nära samt en viss storlek för att kunna utöka till systembolagets större modulsortiment.
Ystad • Publicerad 15 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Systembolaget har gett upp planerna på att utöka butiken på gågatan och tittar nu på lägen utanför stadskärnan.
Systembolaget har gett upp planerna på att utöka butiken på gågatan och tittar nu på lägen utanför stadskärnan.Foto: Per Nilsson

I dagens YA (14 oktober) säger Monopolets etableringschef Karin Willebrand att man gett upp centrum och hänvisar samtidigt till kundernas önskemål. Eftersom jag är en stadig kund vill jag bestämt hävda att ingen pratat med mig i alla fall.

Vad värre är att Systemets beslut innebär spiken i kistan för Ystads centrumhandel.

Annons

Att Systemet centralt kan besluta var man ska etablera sin rusdrycksbutik i Ystad och att politikerna i vår lilla stad inte ser att Systemet i det ögonblicket genast är den som styr den fortsatta utvecklingen av Ystads centrum oroar mig.

Karin Willebrands svar i YA-artikeln tyder också på storstadsbornas tondövhet där ingen sedan länge bryr sig om i fall stadens hjärta slutar slå.

Det är också ett problem när en stor lokal fastighetsägare som Contentus uppenbarligen har så sådant penningbegär att man inte bryr sig om att hitta en förhandlingslösning - det vill säga att man hyr ut Teamsports gamla lokal till en rimlig hyra till monopolet och indirekt räddar centrum.

Är det verkligen så att marknaden och Monopolet ska få styra Ystads utveckling?

Är det inte hög tid att våra folkvalda politiker vaknar?

Eller har jag missuppfattat något?

Bosse Eriksson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons