Annons
Insändare

Camilla Samuelsson: Hetsig retorik skrämmer små aktörer bland friskolorna

Jag blir kränkt och provocerad av Adrian Magnussons retorik om friskolor, till exempel ”Med kommunalt veto hade Ystad kunnat stoppa ännu en friskola” i YA 11 maj . Svensk skola präglas av en kvalitativ skola med stor professionalitet och har många kompetenta och dugliga högutbildade lärare och skolhuvudmän, såväl kommunala som fristående.
Ystad • Publicerad 18 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Villa My, en av friskolorna i Ystads kommun
Villa My, en av friskolorna i Ystads kommunFoto: Peter Hellemarck

Du skriver att Svensk skola präglas av vinstjakt och aktieägares intressen. Är du medveten om att 86 procent av alla elever går i en kommunal skola? Av de 14 procent som faktiskt går i en friskola, går 95 procent av eleverna i en skola med en huvudman som bedriver en eller två skolor.

Det du och vissa delar i politiken vänder er emot är de 5 procent av skolhuvudmännen som idag utgörs av cirka 10 lite större aktörer. Retoriken känns igen och är vare sig grundad i fakta eller i erfarenhet.

Annons

Det är inte bolagsformen som är problemet såsom. Vänd er mot de cirka tio stora bolagen stället för att provocera de friskolor som arbetar hårt och fokuserat för att ge eleverna en god utbildning för livet.

Eventuell vinst går inte till annat än till den egna verksamheten. Den återinvesteras. Jag tror att ni i politiken ofta sammanblandar vinst med vinstuttag, det är helt olika saker.

Jag tror det är få mindre skolbolag idag som ens vågar göra som företag i andra branscher gör, det vill säga vinstutdelar till sina ägare som gjort investeringar i bolaget.

Vinstutdelning som i många fall med denna massmediala hets mot friskolor, blir noll kronor i ränta/avkastning på investerat kapital. Vinst på sista raden det vill säga årets överskott måste enligt lagstiftningen finnas för att fortsätta driva bolag (oavsett bolagsform och bransch).

Med en medelvinst i riket på 3,4 procents vinst för en skolhuvudman finns det inte särskilt stort utrymme för vare sig hus på Bahamas eller feta bankkonton. Det är just denna felaktiga retorik som just gör att fler små aktörer i panik säljer sina små välskötta verksamheter till de stora aktörerna.

Om skolbolagen enbart skulle bedriva skolor för pengarna/vinsten är dessa aktörer i helt fel bransch, det finns andra branscher som genererar enklare, snabbare och betydligt högre avkastning.

Att driva skolverksamhet är allt annat än sprunget ur en önskan att ”kamma hem skattepengar till sina aktieägares bankkonton”.

Jag undrar efter 13 år som ägare till ett av dessa skolbolag, var menar Adrian Magnusson att dessa medel skulle finnas om de inte vore väl investerade i våra barns framtid?

Camilla Samuelsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons