Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Befolkningen ute på landsbygden låter sig luras

Ingen skulle väl komma på tanken att en stadsdel, låt oss säga Edvinshem – tvingades tigga pengar av kommunen, för att sedan själva få ta hand om sitt område. Men det är ungefär så Ystads kommun resonerar när det gäller byarna.
Skåne • Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snårestad – en av flera byar i västra delen av Ystadskommun som saknar service, men som glömts bort i landsbygdsstrategin.
Snårestad – en av flera byar i västra delen av Ystadskommun som saknar service, men som glömts bort i landsbygdsstrategin.Foto: Per Nilsson

Också detta, en del av den landsbygdsdiskriminering som jag återkommande beskriver här på insändarsidan.

Byalagen låter sig luras av utökad makt och på den vägen – fortsatt kräftgång. Kontinuiteten blir lidande (en flyttar, två tröttnar och gräset gror…), men mest till följd av felstyre.

Annons

Byarnas verkliga behov (och uppgifter) är liksom något helt annat än de åtgärder som byalagen ber om pengar till. De styrande i byalagen (oftast utomsocknes) har nämligen samma – delvis urbana – feltänk som kommunen.

Och ställda inför ”vältaligheten” viker sig gammelbefolkningen – allt sunt förnuft till ingen nytta. Ehuru merparten av skulden naturligtvis ligger på politiken, förvaltningen och det tragiska ”Fokus på byarna”-programmet.

Såvida inte mitt överklagande går igenom så väntar nu också Översiktsplan 2030 med sin helt förödande indelning av byarna i fyra olika kategorier.

Systemet med byalag och den makt dessa erbjuds via ”Fokus på byarna” har dessutom bäddat för situationen där byborna mer eller mindre avkrävs egna arbetsinsatser.

Här ett utdrag från tjänsteskrivelsen (daterad 31 mars 2021) rörande yrkandet om uppfräschning av kommunens vanvårdade parkyta i Bjäresjö. ”Möjlighet finns istället för byalag att via medel för utveckling av landsbygdsstrategin (”Fokus på byarna” är vilande) ansöka om att anlägga mötesplatser på kommunal mark som sedan sköts och underhålls av boende i byn”. Kränkande och förnedrande och helt otänkbart inne i staden.

De flesta byalag sväljer dessvärre ”konceptet” utan att förstå den skada man åsamkar sin by – och än mer landsbygden som helhet.

Glöm heller inte ansvarsfrågan. Vad med den bybo som under arbete med exempelvis en kommunal grönyta kommer till skada?

Tjänsteskrivelsen och hela ”konceptet” är en direkt inbjudan till problem för Ystads kommun. Vi kan till och med bli fällda bara för systemet som sådant.

Notera också hur man ogenerat använder sig av landsbygdsstrategin – hårt kritiserad och långtifrån klubbad, men redan ett diskrimineringsinstrument. Det tredje i raden. Hur länge ska allt detta få fortgå – ”landsbygdsminister” Kevin Rasmussen (S)?

Carl Bengtsson, Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons