Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Dåliga beslut för Baldringe och Bjäresjö

”Min utgångspunkt är att det ska finnas belysning på plats i höst när det börjar mörkna”. Detta uttalande gjorde samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per-Olof Lind (L) efter nämndens januarimöte angående den borttagna belysningen i Baldringe (YA fredag 22 januari).
Ystad • Publicerad 17 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Byborna i Baldringe protesterade i december mot att gatuljuset tagits bort.
Byborna i Baldringe protesterade i december mot att gatuljuset tagits bort.Foto: Privat

Oppositionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) ville vid tillfället ta ett snabbt beslut om ersättningsbelysning men blev nedröstade.

Med stöd från Sverigedemokraterna så vann den styrande treklövern (Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) och deras yrkande – utredning innan beslut. En utredning som enligt Per-Olof Lind ”ska vara klar senast till nämndens möte i april”.

Annons

Så blev det inte och nu brinner det i knutarna för ordförande Lind och hans ”utgångspunkt” om belysning i Baldringe till hösten.

Samma treklöver och samma Sverigedemokrater fick på mötet 21 april också stöd av Miljöpartiet. Jag är nu inne på nämndsledamotsinitiativet från Thomas Micha (S) rörande uppfräschning av parkytan i Bjäresjö.

Det blev en sorgesam tillställning då även Centerpartiet ämnade rösta emot förslaget. Som gruppledare för oppositionen så tvingades då Kevin Rasmussen (S) ”kohandla” med Centern. Varefter man gemensamt avstod att rösta.

Thomas Micha kom alltså ensam att stå bakom Bjäresjö, landsbygden, parken/mötesplatsen, försköning, turism samt miljöaspekten i ärendet. Jag kan bara beklaga Miljöpartiet som fortsätter hävda en ekonytta som inte finns. Och vad med ledamoten Göran Björk (SD), själv Bjäresjöbo? Vill han inte ha snyggt i sin by?

Och Sverigedemokraterna, som dessutom ifjor i kommunfullmäktige – tydligt – uttalade sig för klippta gräsytor och mot vildvuxet.

Det är också beklämmande att läsa förvaltningens förslag till beslut.

Bjäresjö 8:5 är i detaljplan inte planlagt som parkmark eller allmän platsmark och kommunen anlägger inte parker på mark som inte är allmän platsmark.

Möjlighet finns istället för byalag att via medel för utveckling av landsbygdsstrategin ansöka om att anlägga mötesplatser på kommunal mark som sedan sköts och underhålls av boende i byn.

Samhällsbyggnadsnämnden ser därför inte att tekniska avdelningen ska röja upp och utveckla Bjäresjö 8:5 till en stadspark. Exakt så står det i tjänsteskrivelsen från Parkchef Cecilia Persson – felaktigheter och allt.

Rappakalja och tjänstemannafasoner – därtill ett särdeles exempel på landsbygdsdiskriminering. Men nämnden tyckte det lät bra som motivering till sitt beslut.

Annons

Jag kommer nu att anmäla Ystads kommun till Miljöförbundet för vanvårdad fastighet. Den 5 500 kvadratmeter centralt belägna parkytan med fastighetsbeteckning Bjäresjö 8:5.

Carl Bengtsson, Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons