GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl Bengtsson: En pinsam därtill landsbygdsfientlig strategi

Den landsstrategi som Ystads kommun nu har lagt fram (på remiss för yttrande) blev en karbonkopia på mina farhågor från ifjol.
Högesta, på landsbygden strax utanför Ystad
Högesta, på landsbygden strax utanför Ystad
Foto: Sprisse Nilsson
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Minns hur jag då (YA fredag 19 juni 2020) sågade strategin. Delvis med en förhoppning om att kunna leda arbetet på rätt väg. ”Fel fokus och alldeles för allomfattande” fick sammanfatta min kritiska profetia. Samtidigt som jag också redogjorde för ”Landsbygdens verkliga problem” och hur dessa enkelt kan lösas.

Likväl blev det precis så illa som jag varnade för. Faktiskt ännu värre – då det visar sig att strategin inte ens innehåller någon strategi. Bara en uppräkning av olika saker. De flesta dessutom helt ovidkommande i sammanhanget.

Språkbruket räddar heller inte. Tvärtom. Målbilder, tydliga ingångar, platsspecifika kunskaper, större perspektiv etcetera. Sida upp och sida ner. Strategin (den så kallade) är bara pinsam.

En garanterad hyllvärmare men tyvärr också ett verktyg för landsbygdsfientliga politiker och tjänstemän.

Redan nu refererar man till strategin för att slippa undan ”besvärliga” landsbygdsåtgärder. Precis på samma sätt som man använder sig av översiktsplanen för landsbygden och det tragiska ”Fokus på byarna”-programmet.

Strategi, plan och program – alla lika destruktiva. Speciellt översiktsplanen – styrdokument för strategin – som med sin indelning av byarna i fyra olika kategorier är helt förödande.

Jag hoppas verkligen att ni folkvalda förstår allvaret i detta (nu även inskrivet i strategin) och att denna diskrimineringsparagraf måste stoppas.

Därefter fortfarande verktyg för de landsbygdsfientliga, men betydligt beskedligare. I övrigt är nämligen både översiktsplanen och strategin mest bara ytligt trams. Månaders arbete bakom!

Hade man istället anlitat sakkunskapen på området landsbygdsrevitalisering så skulle Ystads kommun nu haft en riktig landsbygdsstrategi. En resultatinriktad och fungerande sådan. Helt gratis och med en genomförandekostnad långt under det gängse.

Försköningsplan (hela kommunen) och mycket turism/besöksnäring inkluderat. Där det efterföljande PR-värdet för vår kommun ytterligare förstärker åtgärderna.

Så svälj förtreten, hör av er och låtsas som om den nu framlagda strategin aldrig existerat. En riktig landsbygdsstrategi finns med andra ord att hämta här hos undertecknad landsbygdsadvokat.

Carl Bengtsson, Rygla

Läs mer