Carl Bengtsson: Landsbygdsstrategin måste stoppas

Inom kort (16 mars är det sagt) så har kommunfullmäktige att ta ställning till kommunens landsbygdsstrategi (anta eller avslå) och jag hoppas att våra folkvalda förstår dokumentets fattigdom.
Ystad • Publicerad 6 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den service som skulle utgjort grunden i en folkhälso-, förskönings-, turist-, miljö- samt näringslivsinriktad strategi lyser med sin frånvaro. I stället är det samma typ av ovidkommande och till intet förpliktigande dravel som vid remissrundan 2021 – följaktligen även nu utan någon reell strategi.

Den utmärkta artikeln i Ystads Allehanda måndag 6 februari ger en fingervisning om både detta och vart dokumentet är på väg. Destination hyllvärmare. Varifrån det dessvärre också blir till ett verktyg (precis som översiktsplanen) för vår landsbygdsfientliga kommunledning. ” Hyllvärmare” är alltså betydligt värre än så.

Liv och rörelse – ett levande centrum är vad som gör en levande landsbygd. Affär, drivmedel, matställe, kafe, bar, hotell/motell, tvättomat etcetera. Näringsverksamheter modell service som även medger mötesplatser – devis ”landsbygdens verkliga problem – behov och uppgifter”.

Inte allt i alla byar (det förstås) men ofta något och alltid centralt placerat utmed stora allfartvägen. Turismen i speciell åtanke. Allt detta har man förstått i andra mer civiliserade länder, där man också förstår att ta hand om – och dra nytta av – sina gäster, turisterna.

Precis som i det mesta annat nuförtiden så lyckas våra grannländer där vi misslyckas. Besök vilken som helst mindre ort i endera Danmark, Finland eller Norge och svaret är er givet. Service och därmed mindre social isolering. Även turisterna fröjdas.

Efter decennier av försummelse, på senare tid ren diskriminering så är det vår skyldighet att initiera en återuppbyggnad enligt ”landsbygdens verkliga problem – behov och uppgifter”.

Detta är en samhällsuppgift och i ett samhälle finns det också en tjänstestab. Således måste även kommunens turistchef samt vår näringslivsenhet hållas ansvariga.

Klubbas kommunens egen landsbygdsstrategi igenom (fortfarande lika eländig som vid remissrundan 2021) så har vi också försatt chansen att bli en förebild för övriga Sverige. Vari en väsentlig del av ”kommunens eget netto i mångmiljardklassen” ligger och väntar.

Min landsbygdsstrategi, vars ekonomiska utfall ändock förbleknar i jämförelse med samhällsnyttan och dess folkhälsoeffekter. Betänk bara första spadtaget…

Carl Bengtsson, Rygla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.