Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Oroande att inte fler än jag ställer frågor i fullmäktige

Kommunfullmäktige maj och september innebär allmänhetens frågestund och ett ypperligt tillfälle för oss medborgare att kunna påverka – även i ett större sammanhang.
Ystad • Publicerad 14 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sista fullmäktige i Ystad för mandatperioden 2018-2022. Carl Bengtsson frågar sig varför inte fler utnyttjar möjligheten att ställa frågor under punkten ”allmänhetens frågestund”.
Sista fullmäktige i Ystad för mandatperioden 2018-2022. Carl Bengtsson frågar sig varför inte fler utnyttjar möjligheten att ställa frågor under punkten ”allmänhetens frågestund”.Foto: Carl Johan Engvall

I en kommun med över 30 000 invånare så är det oroande att ingen annan än jag använder sig av detta vassa verktyg. Extra vasst i kombination med inlägg här på insändarsidan i Ystads Allehanda.

En enkel fråga på kommunfullmäktige 19 maj kring hur vi bäst revitaliserar landsbygden följde jag sedan upp med insändare ”Landsbygdens hopp står till Kevin Rasmussen” (YA torsdag 2 juni).

Annons

Mycket verkningsfullt då jag därefter ”tillägnades” en hel insändarsida (YA tisdag 14 juni) med avslöjande repliker från Cecilia Magnusson-Svärd (S), Jan-Åke Isaksson (SD) samt Paul Svensson (SD).

Stärkt av detta så tog jag med mig två frågor till vår förra frågestund 22 september.

Min första fråga hade jag kanske lämpligare adresserat samhällsbyggnadsnämnden och dess ordförande Per-Olof Lind (L) men eftersom förfulningen av det offentliga rummet bottnar i en utbred kulturfattigdom (i vårt land) så valde jag Sverker Meyer (M) ordförande i kulturnämnden. ”Varför agerar inte Ystads kommun i riktning försköning?”

Sverker Meyer avfärdar min fråga med att tycke och smak är olika. Standardsvar (i ämnet) från verklighetsfrånvända makthavare – som det inte anstår vår kulturnämndsordförande att stämma in i.

Förfulningen är en realitet och utgör ett stort folkhälsoproblem. Att ett visst parti i svensk politik gynnas av (även) detta är också ett faktum.

Fråga nummer två – Socialnämndens ordförande Anne Olofsdotter (M). ”Blir det något sidoavtal med Samhall i år?” Med anledning av att våra blott tre kvarvarande lanthandlare i Köpingebro, Glemmingebro och Löderup förlorade sina hemtjänstkunder då Ystads kommun 2014 tecknade avtal med företaget Samhall gällande dagligvaruleveranserna till äldre och sjuka med hemtjänst.

Anne Olofsdotter ger ett vilseledande svar om ”nöjda brukare” och merkostnader för Samhall. Kostnader som dessutom är rent påhitt från Samhalls sida.

Jag råkar veta att Anne Olofsdotter (liksom nämnden) vill få till en ändring i avtalet – så varför låter ni er förvaltning försumma ärendet?

Det är ni i nämnden som bestämmer färdriktningen, förvaltningen är budbärare och Samhall måste få klargjort för sig vem som är upphandlare och vem som är leverantör. Mer om ärendet i min insändare ”Lanthandlarna måste få tillbaka sina kunder” (YA måndag 16 augusti 2021).

Carl Bengtsson, Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons