GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl Bengtsson: Ska byalagen gå under eget regelverk?

På samhällsbyggnadsnämndens aprilmöte i fjol så fick Thomas Micha (S) se sitt nämndsledamotsinitiativ rörande en uppfräschning av kommunens vanvårdade parkyta i Bjäresjö bli fullständigt pulveriserat.
Ystad • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderna tiders landskapsbild, utanför Bjäresjö..
Moderna tiders landskapsbild, utanför Bjäresjö..

Det sker alldeles för ofta att landsbygdsfientliga ”hopkok” från förvaltningen når ända fram till beslut. Värst denna mandatperiod är Översiktsplan 2030 med sin diskrimineringsparagraf fyra sorters byar.

49–0 på kommunfullmäktige i favör okunnighet och ointresse satt som tårta till kaffet hos förvaltningen. Påtår och extra tårtbit då ”de våra” Eva Bramsvik-Håkansson (C), Jan-Åke Isaksson (SD) och Göran Göransson (-) även yrkade bifall (förstärkt röst och stöd) till översiktsplanen. Frid och fröjd, hade man bara först yrkat fyra sorters byar bortlyft…

Vad gäller parken i Bjäresjö så var det en tjänsteskrivelse full av sakfel och paragrafrytteri som fick nämndens godkännande. Även här med avgörande stöd (till stjälp för byarna) från Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Våra två ”levande landsbygd”-plakatpolitikpartier.

Men förslaget från Thomas Micha (och partikamraten Roger Jönsson) gick tydligen hem hos de boende i byn.

Sommaren 2022 är byalaget på god väg att förverkliga tanken om en stadspark även i en liten by.

Man gör ett fint arbete, men det saknas detaljplan. Där som parkchefen i sin tjänsteskrivelse förklarade att ”marken är inte planlagd” så tycks detta inte längre spela nån roll. Är det kommunens mening att byalagen ska gå under eget regelverk?

Landsbygden som helhet (byarna alltså) mår heller inte bra av den här sortens gratisarbete. Särbehandlingen legitimeras och diskrimineringen fortsätter enligt schema. Det handlar också om det juridiska.

Kommunens mark och kommunens medgivande – skulle olyckan vara framme. För eller senare så kommer även kontinuiteten att bli ett problem. Arbetsglädjen på Bjäresjö 8:5 kanske inte ens varar denna sommar ut?

Ystads kommun är helt offside i sitt landsbygdsarbete. Man förstår heller inte att byalagen fått alldeles för mycket makt via ”Fokus på byarna”-programmet. Till allmän beskådan i Bjäresjö och alls icke så vilande som det sägs.

Dessutom den allra skamligaste sidan av programmet – gratisarbete åt kommunen. Hur fint det än blir, mycket problematiskt och till stor skada för landsbygden som helhet. Det vill såga byarna.

Carl Bengtsson, Rygla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.