Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Styret och Samhall fortsätter missgynna lanthandlarna

När Ystads kommun 2014 tecknade avtal med företaget Samhall rörande leverans av dagligvaror till gamla och sjuka med hemtjänst så förlorade lanthandlarna i Köpingebro, Glemmingebro och Löderup en viktig del av sitt kundunderlag. Samhall tar nämligen alla sina varor från en och samma butik – i stan.
Ystad • Publicerad 15 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hemleverans av matkasse med varor och recept
Hemleverans av matkasse med varor och receptFoto: NORA LOREK / TT

Dagligvaror och ombud för ännu mer – den service som kommunens blott tre kvarvarande lanthandlare erbjuder är av stor betydelse för respektive by med omnejd. Samt även för turister och andra förbipasserande. Opretentiösa mötesplatser och kontantservice inte att förglömma.

Då jag för snart fyra år sedan fick vetskap om avtalet med Samhall så gick jag omedelbart igång med lobbyarbete gentemot socialnämnden (där avtalet ligger). Ett tillägg i avtalet, ett sidoavtal om man så vill – skulle nämligen ge lanthandlarna sina (hemtjänsts)kunder åter. Märk väl, utan några extra kostnader för vare sig Ystads kommun eller Samhall.

Annons

Jag fick till en början bra respons på mitt förslag (om sidoavtal) men efter att frågan belysts mer utifrån brukarnas perspektiv så gavs ett felaktigt direktiv från nämnden till förvaltningen – varefter allt spolierades.

Väl medvetna om misstaget eftersom undertecknad landsbygdsadvokat tydligt påpekat detta för både nämndens ordförande Anne Olofsdotter (M) och nämndens andre vice ordförande Birgitta Cestrone-Nyman (S) så fick de felaktiga uppgifterna från 2021 likväl ligga till grund då avtalet förnyades i förra månaden. Med landsbygdsmandat såväl som oppositionsuppdrag så borde Birgitta Cestrone-Nyman åtminstone sett till att få fram en protokollsanteckning.

I socialnämnden finns naturligtvis också en förste vice ordförande – Anna Sjöland (SD) som inte heller hon förstod att stå upp för lanthandlarna och den ”levande landsbygd” hennes parti säger sig arbeta för. Med rejält tillgodokonto hos Moderaterna så kunde SD Ystad lätteligen utverkat ett nämndsbeslut i riktning sidoavtal.

Oaktat det nya tvåårsavtalet så skulle förvaltningen (med rätt direktiv från nämnden) när som helst kunna gå in och begära ett tillägg/sidoavtal. Det är vi som är beställare och det är Samhall som är leverantör. Något som Ystads kommun missar i sina kontakter även med andra företag (med intresse hos oss).

Kanske är det också så att kommunens avoga inställning till landsbygden nu även syns i näringslivsrankingen...

Carl Bengtsson, Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons