Annons
Insändare

Carl-Göran Svensson och Mikael Stamming: ”Åh åh. Vatten, kommunen är full av vatten”

En travestering på Robban Brobergs sång ”Vatten”. Och visst vore det skönt om det var så även i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hanöbukten behöver stöttning.
Hanöbukten behöver stöttning.

På Kiviks bio genomfördes för en tid sedan ett politiskt samtal om förutsättningarna för att göra Kivik med omnejd samt Hanöbukten till biosfärsområde. Det vill säga att utveckla boende och näringsliv i ”samklang” med naturen.

Det är inte så konstigt som det låter – hela ”Vattenriket” i Kristianstad kommun är ett biosfärsområde och det plågar varken befolkningen eller näringslivet.

Annons

Människan är ju en del av naturen, och i allt interagerar vi med varandra. Vi har försökt sätta oss på naturen, men förstår nu att vi sätter oss på oss själva!

Under samtalet på Kiviks Bio stod det klart att vatten även i framtiden kommer att vara en viktig del för människan och naturen. Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi består av två tredjedelar vatten, liksom att jordklotet består av två tredjedelar hav.

Centerpartiet var på plats och fick beröm av flertalet andra partier för att vi har haft orken att arbeta med vattenfrågan – både dricksvatten och avloppsvatten – under många år.

Idag är det flera som gärna slår sig för bröstet – men utan Centerpartiets envisa hållning, så är det inte säkert att Simrishamn idag hade haft tre reningsverk i nationell toppklass.

Det medför att det renade avloppsvattnet i princip är dricksvatten när det når Hanöbukten eller ån utanför Sankt Olof. Medicinska läkemedelsrester, mikropartiklar samt gödningsämnena kväve och fosfor tas om hand. Kväve och fosfor som naturligtvis skatas omhand och föras tillbaka till odlingar i det eviga kretsloppet.

I norra Simrishamns kommun kommer nu vatten via Brösarp från Tomelilla kommun. Och snart får de södra delarna vatten via Löderup från Ystads kommun. Viktiga investeringar som inte syns på marken, men som märks i vattenkranen.

Nästa steg är att se till att våra ledningar inte läcker ut vatten och avlopp. Även det viktig för att i ena fallet inte slösa med dricksvattnet och i andra faller inte skita ner.

Med Centerpartiet kan ni vara säkra på att dessa långsiktiga investeringar fortsätter för Simrishamnsbornas bästa och det tryggar tillgången på bra vatten till allmänheten, industrin och jordbruket året runt.

Det är ett vallöfte.

Det kanske inte låter så tufft, men är helt avgörande för att bevara livet i Simrishamns kommun!

Annons

Vatten är liv!

Carl-Göran Svensson Gruppledare (C)

Mikael Stamming (C)

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons