GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Göran Svensson: Österlen har också rätt till en god och rättvis vård

En rättvis sjukvård och omvårdnad är en viktig del av vårt samhälle och vi lägger ner en mycket stor del av skattepengarna på detta. Då resurserna trots det har haft svårt att räcka till har man försökt en rad olika styrmodeller, varav mycket hämtats från industrin, när man önskar effektivare och snabbare vård med högsta tänkbara effektivitet.
Simrishamn • Publicerad 16 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi måste dock beakta att vården skiljer sig på avgörande punkter från industrin – den viktigaste är att alla vårdbehövande inte ser lika ut. Vården kan inte – och får inte – ha samma tänkesätt som industrins löpande band. Människor är inte objekt utan unika med olika förutsättningar och behov och detta måste prägla vårdens uppbyggnad.

Att hjälpa en äldre människa med den personliga hygienen eller att se till att vederbörande får mat kan inte rationaliseras genom att ge uppgiften mindre tid och vi tror inte på bättre resultat om kirurgen opererar fortare eller psykiatern tar emot fler patienter per tidsenhet.

Vården måste få ha en humanistisk grundsyn där den enskilde vårdsökande betraktas som individ och inte ett objekt som ska vara färdigbehandlad inom ett visst antal timmar eller minuter. Det är hög tid att vi ser människan och inte bara objekt när vården planeras.

Komplexiteten vid beslutsfattande är idag så stor att mängden information att ta ställning till inom de stora avgörande frågorna kan vara svåröverskådliga.

Centralisering är emellertid inte lösningen eftersom den hittills lett till större och mer svårgenomtränglig byråkrati där helheten har tappats bort och den lokala kunskapen har gått förlorad.

Både personal och vårdtagare är förtjänta av en lättillgänglig och mindre byråkratisk omsorg och sjukvård. Trots det visar rapporter att andelen administrativa tjänster har ökat avsevärt jämfört med aktiv vårdpersonal över tid, vilket är fel utveckling. Sjukvården måste utgå från patienterna och deras behov och inte från stelbenta byråkratiska processer.

Upphandlingar av vård är en administrativ och tidskrävande process som kräver hög juridisk kompetens hantera utifrån beslutade regler och som sedan måste följas upp – men detta skall alltid ske med vårdtagarens bästa som utgångspunkt.

Att hela Skåne ska leva och få tillgång till de av Region Skåne offentligt finansierade verksamheterna har numera alltför ofta blivit en chimär. Slagsidan åt västra delen av Skåne ökar markant över tid.

Vi som bor och verkar på Österlen har märkbart fått känna av detta. Vi kräver att resurserna rättvist fördelas och tillgången till vård, kommunikationer och samhällsservice kommer alla i Skåne till del – även till de som bor (och vill fortsätt bo) på Österlen.

Carl-Göran Svensson, Centern, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.