Annons
Insändare

Caroline Dahlberg och Cecilia Magnusson-Svärd: Kommunals krav kan nu bli verklighet

Socialdemokraterna Ystad ser som en av sin viktigaste uppgift att värna om personalen och hitta arbetsformerna som medför att de väljer att jobba kvar i Ystad.
Skåne • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amanda Alminde,  Anna Sandberg, Denise Neal och Johanna Karlsson från fackförbundet Kommunal demonstrerar barfota – för gratis arbetsskor även i kvinnodominerade branscher.
Amanda Alminde, Anna Sandberg, Denise Neal och Johanna Karlsson från fackförbundet Kommunal demonstrerar barfota – för gratis arbetsskor även i kvinnodominerade branscher.Foto: Mark Nordvall Hanlon

I det arbetet är vi tacksamma för samarbetet med fackföreningen Kommunal och dess medlemmar som har gett oss insyn i personalgruppens arbetsmiljö och arbetssituation. Samarbetet med Kommunal gör att Socialdemokraterna Ystad nu föreslår att personal med arbetskläder också ska utrustas med arbetsskor.

Utöver det föreslår socialdemokraterna också att personalen får scheman med hälsosam arbetsbelastning och omväxlande arbetsuppgifter.

Annons

Även om nuvarande politiska styret slår sig för bröstet med en äldreomsorgsplan som inte blir klar inom det närmsta året tar de inte ansvar för att det särskilda boendet i Trädgårdsstaden byggs i tid. Det gör att äldre som är i behov av särskilt boende tvingas bo kvar hemma.

Verkligheten är att 58 personer står i kö för en plats i särskilt boende och vars behov nu måste tillgodoses av personalen inom hemtjänsten. Personal som söker sig från arbetsplatsen då scheman och utrustning inte är tillräckligt. Det måste satsas nu och det kan inte vänta på en långsiktig plan. Ystads kommun behöver behålla sin personal som älskar sitt jobb.

Genom ett intensivt lobbying arbete har fackföreningen Kommunals krav på arbetsskor nått framgång. På 1 maj gick flera av medlemmarna i Kommunal i demonstrationståget med foppa-tofflor, i slitna skor eller barfota.

Det gjorde de för att visa hur arbetsmiljön ser ut för de yrkesgrupper som har anställningar som kräver ett snabbt fotarbete, ett belastande fotarbete men med en arbetsgivare som inte per automatik har sett som sin uppgift att utrusta personalen med arbetsskor. Nu har äntligen även lokala företrädare för moderaterna i Ystad insett att arbetsskor borde vara en självklarhet.

En riktigt bra framgång för facklig-politisk samverkan, för fackförbundet Kommunal och inte minst för medlemmarna i Kommunal.

Kampen ligger helt i linje med beslut som togs på Socialdemokraternas kongress i november förra året. Där en enhällig kongress tog beslut i enlighet med det fackliga samarbetet att personal inom välfärdssektorn som har arbetskläder också ska ha arbetsskor.

Caroline Dahlberg, ordförande kommunal sektion Sydöstra

Cecilia Magnusson-Svärd (S), oppositionsråd, Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons