Annons
Insändare

Cecilia Magnusson Svärd: Ledningen för sjukhusstyrelsen i Ystad har misslyckats

Det blir tydligt hur alliansledningen i sjukhusstyrelse Ystad misslyckats, när Region Skånes tillförordnade regiondirektör måste kalla in en utomstående konsult för att granska missförhållanden på lasarettet.
Ystad • Publicerad 23 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads lasarett, pressat av besparingar
Ystads lasarett, pressat av besparingarFoto: Peter Hellemarck

Under året som gått har personalkriserna avlöst varandra, inte minst på akutmottagningen. Underbemanning har lett till en stressig arbetsmiljö och överbeläggningar.

Medarbetare har valt att säga upp sig och ett stort antal vårdplatser har varit stängda på grund av personalbrist. Samtidigt har söktrycket varit högt och många patienter har fått vänta länge på vård.

Annons

Under hela mandatperioden har lasarettet dessutom varit kraftigt underfinansierat, årets underskott ser ut att landa på 80 miljoner kronor.

Vad har då styre gjort för att komma tillrätta med problemen? Inte mycket, är tyvärr svaret. Alliansmajoriteten har istället haft fokus på att lasarettet ska spara pengar. Som om nedskärningar skulle få fler att vilja arbeta på sjukhuset.

Alliansen har dessutom valt att inför nästa år inte ens ge sjukhuset pengar så att det räcker till personalens löneökningar.

Vi socialdemokrater har krävt att sjukhuset åtminstone ska få pengar till löneökningar. Ett annat exempel är att vi upprepade gånger krävt att sjuksköterskor ska få samma typ av nattillägg som finns på andra sjukhus i Skåne, något som skulle ge Ystad mer jämlika förutsättningar att rekrytera. Detta har alliansen avslagit med hänvisning till att sjukhuset inte kan införa ett sådant tillägg själv, trots att Trelleborg nyligen gjort precis det.

Lasarettet i Ystad är inte bara en viktig tillgång för oss som bor i kommunen, det är ett akutsjukhus för hela sydöstra Skåne. Dessutom tar sjukhuset emot patienter från hela Skåne, inte minst inom den populära förlossningsvården.

Vi socialdemokrater kommer att fortsätta kämpa för att lasarettet i Ystad ska få så bra förutsättningar som möjligt. För att sjukhuset ska kunna locka till sig personal och därmed kunna ge patienter vård i tid måste det bli ett stopp för högerns kortsiktiga nedskärningspolitik.

Cecilia Magnusson Svärd (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons