Annons
Insändare

Cecilia Magnusson-Svärd och Mårten Mårtensson (S): Bibehållet Saltan är viktigt för Ystad

Ystads kommun är huvudägare till Ystads Saltsjöbad AB, ett bolag som inte medför några kostnader för kommunen.
Ystad • Publicerad 27 februari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ESS Group erbjuder sig att köpa Ystad saltsjöbad för 210 miljoner kronor. I höstas värderades badhotellet till 140 miljoner  kronor.
ESS Group erbjuder sig att köpa Ystad saltsjöbad för 210 miljoner kronor. I höstas värderades badhotellet till 140 miljoner kronor.Foto: Malin Palm

Av de 74 880 aktier i bolaget som finns äger kommunen 91 procent.

Ytornet som är kommunens moderbolag inledde under förra mandatperioden en process kring möjligheten för Ystads kommun att bli ensamägare till bolaget.

Annons

Den processen vill vi gärna fullfölja. Det skulle ge möjligheter till en enklare dialog kring hanteringen av bolagets vinstutdelning.

Med nuvarande entreprenör har samarbetet och utvecklingen fungerat utmärkt, vilket ESS-group beskriver väl i sin tidigare artikel.

Ystads saltsjöbad är en klenod för Ystads kommun, med ett historiskt värde som inte är mätbart.

Socialdemokraterna Ystad är emot en försäljning av Ystad Saltsjöbad AB.

Ursprunget till att kommunen skapade denna kurs/konferensanläggning samt semesterparadis var för att göra möjligt för alla att kunna ta del av denna plats.

Som kurs- och konferensanläggning var och är den oerhört viktig. Många har deltagit i olika utbildningar på Ystads saltsjöbad och med det varit med och vidareutvecklat samhället.

Ystads saltsjöbad erbjuder unika möjligheter till upplevelser och engagemang som vi alla har tagit del av i någon mån.

Här genereras varje år en stor mängd besökare, nationella såväl som internationella. Besökare som inte enbart stannar till här utan som även är en stark köpkraft för hela Österlen och framförallt i Ystad. Detta ger en ökad tillväxt och en ökad sysselsättningsgrad, vilket i sin tur ger ökade skatteintäkter.

Ystads kommun är en kommun som många vill flytta till och som är den bästa platsen att bo och leva på. Utan det mervärdet som Ystad med omnejd har i besöksnäringen, tillväxten och det lokala näringslivet hade inte Ystad varit lika starkt med sin unika upplevelse, som det är idag.

Den nuvarande detaljplanen tillåter inte att anläggningen byggs om till bostäder. Det är emellertid politiska företrädare i den politiska ledningen som kan föreslå ändring i detaljplanen för att möjliggöra detta.

Annons

En sådan ändring har skett i andra kommuner med liknande anläggningar. En försäljning av Ystad Saltsjöbad kan leda till att anläggningen görs om till annan typ av privatägt boende. Vi socialdemokrater är emot detta.

Det är enkelt att förstå den kortsiktiga politiken när guldet glimrar framför ögonen och det blir möjligt för kommunen att sälja Ystads saltsjöbad.

Detta guld glimrar endast vi ett tillfälle sen finns inte värdet kvar längre. Det är något som även Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna måste inse.

Cecilia Magnusson-Svärd (S), gruppledare kommunfullmäktige

Mårten Mårtensson (S), gruppledare Ytornet

Annons
Annons
Annons
Annons