Annons
Insändare

Cecilia Magnusson-Svärd: Orimligt att inte förse personalen med arbetsskor

Socialdemokrater ser det som angeläget att ge förutsättningar för att Ystads kommun ska kunna införa att all personal som har arbetskläder också ska ha arbetsskor. Det finns redan ett förslag som vi presenterade tidigt i mars månad och som kan behandlas innan valet.
Ystad • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amanda Alminde,  Anna Sandberg, Denise Neal och Johanna Karlsson från fackförbundet Kommunal demonstrerar barfota – för gratis arbetsskor även i kvinnodominerade branscher.
Amanda Alminde, Anna Sandberg, Denise Neal och Johanna Karlsson från fackförbundet Kommunal demonstrerar barfota – för gratis arbetsskor även i kvinnodominerade branscher.Foto: Mark Nordvall Hanlon

För oss är det en självklarhet och helt orimligt att vi som arbetsgivare inte skulle vara mer rädda om vår personal än att vi naturligtvis måste se till att det finns arbetsskor.

Flera yrkesskickliga människor har valt ett yrke där de lägger ner sin kropp och själ i att hjälpa andra och ser till att de har ett värdigt liv och en hälsosam vardag. För att denna yrkesutövning ska vara hållbar, fungera på heltid och i ett långt arbetsliv måste det ges rätt förutsättningar.

Annons

Ett arbetsliv där fötterna fungerar som motor i yrkesutövandet. Ofta är det tunga lyft och en belastning för kroppen. Utan avlastande och halkfria arbetsskor är förslitningar ett faktum.

För att personalen i kommunen ska kunna klara ett långt heltidsarbetande yrkesliv som en bra grund för ett kommande pensionärsliv måste arbetsgivaren också ta sitt ansvar.

Det kan inte vara meningen att de som jobbar inom dessa yrken ska betala dyrt för att kunna utföra det yrke de har valt för att göra skillnad för andra. Ystads kommun har utrymme att införa detta.

Redan i mars månad gav vi förslaget till kommunstyrelsen såsom ett initiativärende. Vi ser fram emot att ärendet nu skyndas på och att vi kan ta ett enigt beslut.

Det går ju inte i sin vildaste fantasi att tro att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inte kan ställa sig bakom detta. Ett förslag av Socialdemokraterna då vi ser att män och kvinnor som jobbar inom offentlig sektor skall ha lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor.

Tillgång till arbetsskor som en del av det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska vara en självklarhet inom offentlig sektor

Cecilia Magnusson-Svärd (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons