Annons
Insändare

Cecilia Magnusson-Svärd (S): Indragen IVA-ambulans slår mot sydöstra Skåne

Ännu en gång riskerar sjukvården i sydöstra Skåne bli lidande av hur den borgerliga alliansen styr Region Skåne.
Sydöstra Skåne • Publicerad 9 april 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En IVA-ambulans är mycket större än de nyare ambulanserna, som är byggda på Volvo XC90-chassien. (Arkivbild.)
En IVA-ambulans är mycket större än de nyare ambulanserna, som är byggda på Volvo XC90-chassien. (Arkivbild.)Foto: Johan Nyberg/Region Skåne

Alldeles nyligen kom beskedet att Simrishamnsborna blir av med sina helgöppna mottagningar, innan dess handlade det om nedskärningar och nedläggningshotade vårdavdelningar på lasarettet i Ystad.

Den senaste i raden av försämringar i den här delen av Skåne handlar nu om att Skånes iva-ambulans ska avvecklas 1 maj. Det är något som riskerar att slå oproportionerligt hårt mot intensivvårdsavdelningen i Ystad, som är den enda i sydöstra Skåne.

Annons

Iva-ambulansen är visserligen stationerad i Lund men utför planerade överflyttningar av intensivvårdspatienter mellan regionens akutsjukhus. Den är specialdesignad och särskilt utrustad för att kunna flytta en patient mellan två intensivvårdsavdelningar så säkert som möjligt.

Iva-ambulansen har egen utbildad anestesipersonal som är vana vid den här typen av transporter. Från och med 1 maj är det istället tänkt att vanliga ambulanser helt ska ta över uppdraget. När det sker måste intensivvården istället skicka med egen personal vid överflyttningarna.

De större avdelningarna i Lund och Malmö kan avstå personal för transporter men det finns oklarheter om hur en mindre intensivvårdsavdelning som den i Ystad kan komma att klara av detta.

Regionen håller på att köpa in nya ambulansfordon som bättre ska klara av iva-överflyttningarna och det är inte omöjligt att kapaciteten på sikt kan öka. Men det nya upplägget hastas fram och är inte förankrat med varken ambulanspersonalen eller Skånes intensivvårdsavdelningar.

Frågan om de mindre akutsjukhusens möjlighet att avvara personal till överflyttningarna är inte heller utredd. I övergången riskerar därför ett glapp att uppstå mellan två olika system vilket kan leda till onödiga patientsäkerhetsrisker.

Redan den 1 maj försvinner Region Skånes enda iva-ambulans. Ingen risk och konsekvensanalys är gjord, ingen facklig samverkan har skett och de i vården som använder iva-ambulansen har inte varit delaktiga i beslutet.

Vi socialdemokrater kräver därför att uppdraget för den befintliga iva-ambulansen förlängs så att det inte uppstår något kapacitetsglapp och vi kräver också att den nya organisationen av iva-transporter ska förankras med de som ska utföra vården.

Det är viktigt att intensivvården inte tvingas avdela mer personal än nödvändigt till transporter, nu när Skåne kan vara på väg in i en tredje våg av coronapandemin.

Cecilia Magnusson-Svärd (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons