Annons
Insändare

Cecilia Magnusson-Svärd (S): Särskilt boende ska ägas och drivas i kommunal regi

Ystads kommun beslutade den 26 maj 2021 i demokratisk ordning att bygga ett kommunalt ägt särskilt boende i Trädgårdsstaden med 56 boendeplatser. Socialförvaltningen har tagit fram beräkningar som visar att 56 boendeplatser stämmer väl överens med behovet.
Ystad • Publicerad 31 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trädgårdsstaden och tomten där Ystads kommun ska bygga äldreboende
Trädgårdsstaden och tomten där Ystads kommun ska bygga äldreboendeFoto: Cecilia Billgren

Efter att det beslutet togs är det förvaltningarna som har i uppdrag att jobba vidare med detta, på uppdrag av kommunstyrelsen.

Naturligtvis måste finansieringen beslutas och lösas till ett demokratiskt taget beslut, detta är utrett med den kommunala banken, kommuninvest.

Annons

Att kommunen äger de byggnaderna där det pågår välfärdsverksamheter är angeläget för Socialdemokraterna. Ett eget ägande leder till mindre beroende av privata bolag och deras vinstuttag.

Ett eget ägande medför också en långsiktig investering i kommunens invånare. Denna långsiktighet ger en finansiering med lägre kostnad. För oss är detta beslut självklart.

Trots detta har ledamöter i bolagsstyrelsen till företaget/bolaget som är intresserade av att bygga äldreboendet kontaktat olika ledamöter i kommunstyrelsen i Ystad med förhoppning att beslutet ska ändras.

De har ändrat i de uppgifter som fanns med i beslutsunderlaget, de föreslår också förändringar i hyresavtal och köpeavtal. Allt för att får möjligheten att bygga ett särskilt boende med tillhörande trygghetsboende.

Bolaget har också bjudit in sig själv till att frivilligt träffa de olika partiernas gruppledare för att informera om dessa förändringar i ett ytterligare försök till marknadsföring av deras modell.

Detta är en mycket osmaklig hantering av ett ärende som är beslutat. Det medför försening av ärendet och denna fördröjning medför att det inte finns platser utifrån det behov som är påtalat.

Vi står fast vid vårt beslut att särskilt boende ska ägas och drivas i kommunal regi.

Nu ser vi fram emot att ge möjligheten till de som har behov av denna typ av boende att flytta in så snart som möjligt.

Cecilia Magnusson-Svärd (S), oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons