Annons
Insändare

Cecilia Magnusson-Svärd: Styret borde självklart deltagit i manifestationen

Det blåser starka vindar och det finns en oro, men Paula Nilsson (M) som kommunstyrelsens ordförande med ansvar för kommunala verksamheter väljer att stå kvar.
Ystad • Publicerad 24 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trots regnet fylldes Österportstorg av människor som ville vara med och demonstrera för vården.
Trots regnet fylldes Österportstorg av människor som ville vara med och demonstrera för vården.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Lördagen 18 mars var det en manifestation i Ystad, försvara akutverksamheten i Ystad. En välarrangerad manifestation som initierats av personalen.

I manifestationen deltog människor som tidigare jobbat eller som jobbar på lasarettet i Ystad. Eftersom manifestationen var opolitisk och möjligt för alla att medverka. Lasarettet i Ystad behövs i Sösk och måste finnas kvar som ett akutsjukhus.

Annons

Ystads kommun har en åldrande befolkning, det ska vi vara stolta över.

Flera utav våra invånare som är boende på särskilt boende eller väntar på ett sådant boende behöver kontinuerlig sjukvård och inläggning på lasarettet i Ystad. Lasarettet i Ystad har inlett året med ett budgetunderskott på 155 miljoner kronor.

Detta underskott kan komma att påverka möjligheten att få den vård som behövs i akuta situationer även om personalen på lasarettet i Ystad gör allt som finns i deras makt för att leverera omvårdnad. På så sätt blir det också effekter i de kommunala verksamheterna som vårdar äldre, sköra och sjuka.

Kommunens politiska företrädare, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och stödet Sverigedemokraterna borde självklart också deltagit i denna manifestation.

Besparingar inom sjukvården och akutmottagningen i synnerhet får också effekt för de kommunala verksamheterna, de boende och personalen inom särskilda boenden och hemtjänst.

Alla som samlades inför manifestationen kunde under samlingen och när kloka inspel från personal framfördes också följa hur Moderaterna, Ystads vice ordförande Kevin Sundin, använde nya rådhusets balkong (där kommunstyrelsens ordförande har sitt tjänsterum och få personer har tillträde). Moderaternas vice ordförande valde att inte delta i manifestationen men filmade hela manifestationen.

Kommunstyrelsen ordförande Paula Nilsson har ansvar för kommunens verksamhetsområden. Att som kommunstyrelsen ordförande vara den som uttrycker ett ansvar för att sjukvården i Sösk ska fungera skulle kunna tolkas som att Ystads kommun kommer att förstärkas i takt med att lasarettets ekonomi försvagas.

Detta skulle vara ett sätt att värna ett hälsosamt åldrande av de mest sköra personer i behov av särskilda boenden. Med andra ord att kommunstyrelsens ordförande kommer att se till att Ystads kommun förstärks med akutläkare och akutsjukvårdspersonal.

Eller på vilket annat sätt kommer du att ta ansvar för att de personer som kommunen ansvarar för får den sjukvård som människor behöver som leder till att du kan stå kvar när det blåser?

Cecilia Magnusson-Svärd (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons